2020.11.28., szombat , Stefánia

Élelmiszergazdaság

2017. május 04. csütörtök • 07:29

Több területen szigorítás – jön az élelmiszer-rendész?

Az élelmiszerlánccal kapcsolatos egyes törvények módosításáról is folyt vita szerdán a Parlamentben. Az Országgyűléshez benyújtott friss törvényjavaslat az élelmiszer-ellenőrzések szigorítását célozza meg több területen.

Zsigó Róbert, a földművelésügyi tárca államtitkára kiemelte: a 2013-ban elfogadott élelmiszerlánc-biztonsági stratégia új és korszerű alapokra helyezte az ezért felelős szervezetek viszonyát. A stratégia Európában is példaértékű szemléletének eredményességét a szakterület elmúlt időszakban elért eredményei igazolták. Hozzátette: a stratégia maradéktalan végrehajtásához ugyanakkor szükséges az élelmiszerlánccal összefüggő jogszabályok felülvizsgálata, erről szól a javaslat. Ennek keretében módosítják az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényt.

Állatjárványok kitörése vagy annak gyanúja esetén felhatalmaznák az országos főállatorvost az országos és helyi járványvédelmi központ létrehozására, valamint válságstáb felállítására. Ezen rendelkezésekkel eleget tesznek az uniós jog által támasztott követelményeknek is - mondta Zsigó Róbert. Jelezte: ezen központok az esetleges vészhelyzetek hatékony kezelését szolgálják.

A törvényjavaslat alapján az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerre vonatkozó szabályok kiegészülnek. A fogyasztók érdekeinek védelmében kiépítik a garanciális feltételeit annak, hogy csak legális termékek és tevékenységek jelenhessenek meg a piacon. Az élelmiszer-rendészre vonatkozó alapvető szabályokat is megteremtik - jelezte. Pontosítják továbbá a felügyeleti szervek jogosítványait.

Kiemelt célként jelölte meg a fogyasztók jobb minőségű élelmiszerekkel ellátását és az étkezés körülményeinek javítását. Élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontokat magában foglaló minőségbiztosítási rendszert kell működtetni - tette hozzá Zsigó Róbert, aki beszámolt arról, hogy eddig csaknem 3500 közétkeztető, főző- és tálalókonyha minősítése történt meg.

Fidesz: hatékonyságot növelő pontok a javaslatban

Horváth István, a Fidesz vezérszónoka kiemelte: a javaslat rendezi a növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatával összefüggő alapvető kérdéseket. Üdvözölte az országos főállatorvos lehetőségeinek bővítését. Ezáltal tovább növelhető az állatokat veszélyeztető járványok elleni védekezés hatékonysága - mondta. Kiemelte az adatkezelési szabályok pontosítását is, amelyek a hatékonyság növelését szolgálják.

MSZP: nem a javaslatra

Legény Zsolt, az MSZP vezérszónoka azt mondta, hogy nem értettek egyet az eredeti törvénnyel sem. A szervezeti változások nem voltak és most sem elfogadhatók, így a módosítást nem támogatják. Ugyanakkor azt megjegyezte, hogy a probléma, amit kezelni akarnak, valós. Kitért arra is: 200 ezer vállalkozásra mondják, hogy az élelmiszerágazatban tevékenykedik, és több mint 90 százalékuk tisztességesen jár el. A felmerülő jogsértések ugyanakkor elbizonytalaníthatják a fogyasztókat - jegyezte meg.

KDNP: igen a módosításokra

Földi László, a KDNP vezérszónoka szerint a javaslatra a gyakorlatban felmerült problémák rendezése érdekében van szükség. A változásokkal pontosítják az élelmiszerlánc-hatósági felügyelet alá tartozó tevékenységeket és törvényi szintre emelik az ökológiai gazdálkodás területén a szabad tanúsítószervezet-váltás jogát. Írásbeli szerződéshez kötik a növényvédelmi szolgáltatás végzését - közölte. A módosítás pontosítja a vendéglátóipari létesítmények minősítésére vonatkozó előírásokat és megteremti annak lehetőségét, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv honlapján közzétegyék a minősítés eredményét. A KDNP támogatja a javaslatot - mondta a kormánypárti politikus.

Jobbik: hatékonyság is kell az élelmiszer-rendészet létrehozása mellett

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint akkor van értelme az élelmiszer-rendészetet bevezetni, ha az hatékonysággal párosul. Szerinte a fogyasztóvédelmi rendszer nem erősödött az elmúlt években, és felmerül a kérdés, hogy ha "rázós razziára" számítanak, miért nem hívnak rendőrt. Úgy látta, a cégnyilvántartás is tartalmazza azokat az adatokat, a vállalkozások tevékenységét és telephelyeit, amelyek a módosítás után a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján is olvashatók lesznek. Jelezte, támogatja azt, hogy a jogsértő ügyfelet terhelje a hatósági eljárás díja.

Az ellenzéki politikus a "kérdéscunamijának" megválaszolásától tette függővé a törvényjavaslat támogatását. Egyebek mellett azt firtatta, kinek a tulajdonában vannak a laborok, miért hasznos bizonyos feladatokat kiszervezni. Szólt arról is, hogy a takarmányozásból "ki kellene lökni" a genetikailag módosított összetevőket. Vérlázítónak tartotta, hogy a nemzetközi gyártók silányabb minőségű termékeket "terítenek" a magyar piacra, mint az osztrákra. Ez ellen nem fellépni, katasztrófa - közölte.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára zárszavában a szocialistákat arra kérte, hogy támogassák a jogszabály-módosítást, mert az fontos ügyeket szabályoz. A jobbikos képviselőnek válaszolva közölte, hogy a Nébih laborhálózata állami kézben van, és száz százalékban biztosítja a szükséges vizsgálatokat. A mintavétel vagy a minták szállítása esetén lehet gondolkozni a kiszervezésen - jegyezte meg.

Beszélt arról is, hogy minden kiemelt időszakban ellenőrzést végeznek a szakemberek, a tervezett adatbázisban pedig rá lehetne azokra a vállalkozásokra keresni, amelyek tisztességesen végzik a munkájukat az ellenőrzések után is. Az államtitkár kijelentette: a kormány elkötelezett a GMO-mentesség megőrzése mellett. Úgy látta, az élelmiszerrendészet létrehozása segíteni fogja azt, hogy a magyar családok asztalára egészséges, biztonságos élelmiszerek kerüljenek.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.