2023.06.09., péntek , Félix

Élelmiszergazdaság

2022. május 27. péntek • 09:27

Több tonna Kinder terméket semmisítettek meg

Több tíz millió eurós pénzügyi következménye lesz annak a drasztikus lépésnek, amely szerint összesen több mint 3000 tonna Kinder terméket vontak vissza a piacról, miután áprilisban számos szalmonellás megbetegedés történt Európában – idézte pénteken a távirati iroda a Ferrero cég franciaországi igazgatója által a Le Parisien című napilapnak adott nyilatkozatot.

Nicolas Neykov először szólalt meg a botrány kitörése óta, és miután elnézést kért a történtekért, közölte: vizsgálataik szerint a belgiumi arloni üzemben feltehetően egy vajtartály szűrője okozta a fertőzést, amely fertőzött nyersanyagoktól, vagy emberektől származott. Az igazgató szerint nem hanyagság, hanem üzemzavar történt.

Fotó: PxHere

Emlékezetes, hogy húsvét előtt Európában több száz gyermek betegedett meg, mert ettek a Ferrero olasz konszern szalmonellabaktériummal fertőzött Kinder márkájú termékéből. Franciaországban például 81-en lettek betegek, közülük huszonkettőt kórházban ápoltak.

Ugyan az ügy áprilisban pattant ki, viszont a bélfertőzést okozó baktériumot már december 15-én felfedezték az Arlonban működő gyárban, ahol valamennyi visszavont csokoládétermék (Kinder meglepetés, Schoko-bon, minitojás) készült – tájékoztat a Le Parisien.

A Ferrero bejelentette, hogy – bár korábban a szükséges vizsgálatok száz százalékát maga a vállalat végezte – a jövőben az üzemekben végzett ellenőrzések felét külső hitelesített laboratóriumra bízzák, egyebek mellett a cég normadiai székhelyű francia üzemében. Jelezték azt is, hogy a botrány miatt 40 százalékkal csökkent a forgalmuk húsvétkor, emiatt a kár több tíz millió euróra rúg.

A piacról visszahívott 3000 tonna, azaz több millió darab terméket megsemmisítették.

Nicolas Neykov az interjúban arról is beszélt, hogy világszerte van mit módosítani a nagy élelmiszeripari konszerneknél. – Vannak javaslataim, remélem, hogy mielőbb találkozom a fogyasztói szervezetekkel és az új kormánnyal. Vannak dolgok, amelyeken változtatni kell, hogy ez soha többé ne forduljon elő – fogalmazott. 

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.