2019.09.18., szerda , Diána

Élelmiszergazdaság

2018. november 26. hétfő • 11:34

Történelmileg alacsony szintű a német burgonyahozam

Az előző évben a terméshozam körülbelül 3 millió tonnával több volt.

Az öntözésre tett nagy erőfeszítésekkel az északi mezőgazdasági termelők a nyár folyamán megmentették a burgonyatermésük egy részét. Azonban aggódnak a gumók eltarthatósága miatt - olvasható a Top Agrar oldalán.


A piaci megfigyelők a burgonya terméshozamát "történelmileg alacsony" szintűnek értékelték - fotó: Top Agrar

Az Alsó-Szászországi Parasztszövetség szerint Németországban a teljes termésmennyiség 8,7 millió tonna, az előző évben a terméshozam körülbelül 3 millió tonnával több volt.

Az alsó-szászországi régióban van a 250 000 hektárnyi német burgonyatermő területek csaknem fele.

Az Alsó-Szászországi Állami Statisztikai Hivatal adatai szerint az összes betakarított mennyiség valamivel több, mint 4 millió tonna, körülbelül negyedével alacsonyabb az előző évhez képest, akkor a teljes hozam közel 5,5 millió tonna volt.

Az egész EU-ban betakarított 54 millió tonna burgonya is jelentősen kevesebb volt, mint az előző évben.

2017-ben a piaci megfigyelők szerint 64,6 millió tonnát termesztettek. Az alacsony hozamok oka a száraz és forró nyár okozta időjárási veszteségek. A terület nagysága az EU-ban 1,76 millió hektár volt, ami 40 ezer hektárral volt alacsonyabb az előző év szintjéhez képest.

Az EU burgonyatermelése Északnyugat-Európában koncentrálódik, ahol a termelés a költségek szempontjából és termesztéstechnikailag kedvező.

Jelenleg azonban az aszály okozta veszteségek sújtják a területet. A hozamok nemcsak Németországban, hanem

  • az Egyesült Királyságban,
  • Hollandiában és Belgiumban

is jóval elmaradnak az előző évi eredményektől.

Ezt megerősítik az országok előzetes adatai, illetve az Eurostat adatai. A felmérések szerint csak Franciaország úszta meg baj nélkül ezt az időszakot, és különösen ott, ahol az öntözéssel tudták biztosítani a hozamokat.

Az öntözésre tett nagy erőfeszítésekkel az alsó-szászországi mezőgazdasági termelők az ország észak-keleti részén is megmentették a burgonyatermésük egy részét a nyár folyamán.

Azonban aggódnak a gumók eltarthatósági idejével kapcsolatban, hiszen a betakarítás idején nagyon meleg volt, így a gumók hőmérséklete is magas volt.

Csak előzetes hűtést követően lehetett a burgonyát betárolni.

A burgonya iránti nagyobb kereslet elsősorban a burgonya-feldolgozó iparágból származik, míg a háztartási friss fogyasztás az elmúlt években folyamatosan csökkent.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.