Élelmiszergazdaság
Piac
Túl sok élelmiszer-hulladék keletkezik az élelmiszeriparban
Élelmiszer-veszteség és saját márkás termékekről szóló kérdőívet tettek közzé.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) az Agrárminisztérium megbízásából már harmadik éve foglalkozik a témával, és kutatásaik alapján bizonyossá vált, hogy az eddig készült becslések szerint a lakosság után az élelmiszeriparnál keletkezik a legtöbb élelmiszer-hulladék – közölte a szervezet.
A technológiából adódóan ezen veszteségek nagy része elkerülhetetlen, mivel a termelési módszer természetes velejárója.
Az AKI kutatása arra irányul, hogy megismerjék a magyarországi élelmiszeripari cégek ismereteit és gyakorlati tapasztalatait a témáról, amelyek alapján a késõbbiekben javaslatait ki tudja alakítani a szervezet.
A kérdõív elsõsorban az élelmiszer-veszteség, élelmiszer-hulladékok kérdéskörével foglalkozik.
Három része van a kérdõívnek:
- Az élelmiszeripari vállalkozásra vonatkozó demográfiai jellegû statisztikai alapadatokra vonatkozó kérdések,
- Élelmiszer-veszteséggel, élelmiszer-hulladékkal kapcsolatos kérdések,
- Saját márkás termékek gyártásával kapcsolatos kérdések. A kérdõív összesen 51 kérdésbõl áll, a kitöltése körülbelül 30 percet vesz igénybe.
További információkat az AKI oldalán találhatnak.
agrotrend.hu / AKI