Hírek

Új szabvány a Salmonella kimutatására

Egy új nemzetközi rendelkezés horizontális módszert határoz meg a Salmonella spp. kimutatására élelmiszerben, takarmányban, állati ürülékben.

Az egyre szigorodó higiéniai előírások mellett az Európai Unió tagországaiban működő, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző-rendszer (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) gyorsriasztási rendszerének észlelései alapján a Salmonella baktérium okozta problémák továbbra is jelen vannak. A lázzal és hasmenéssel járó korképet okozó baktérium előfordulása a higiéniás szabályok betartása és az élelmiszerek megfelelő hűtésével, hőkezelésével megelőzhető, azonban folyamatos ellenőrzésük kiemelt fontosságú.

2017. július 1-jén magyar nyelven is megjelent az MSZ EN ISO 6579-1:2017 „Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Salmonella kimutatására, számlálására és szerotipizálására. 1. rész: A Salmonella spp. kimutatása" című szabvány. Ezzel egy időben visszavonták az MSZ EN ISO 6579:2006, az MSZ EN ISO 6579:2002/A1:2007 és az MSZ EN ISO 6785:2007 szabványokat.

Az új dokumentum horizontális módszert határoz meg a Salmonella spp. kimutatására élelmiszerben (beleértve az ISO 6785-ben részletezett tejet és tejtermékeket is), takarmányban, állati ürülékben és az elsődleges előállítási szakaszból származó környezeti mintákban. Azonban a Salmonella spp. számának meghatározására vonatkozó módszert az ISO/TS 6579-2:2012, a szerotipizálásának irányelveit az MSZ CEN ISO/TR 6579-3:2014 tartalmazza.

Az élelmiszerlánc szereplői számára továbbra is elengedhetetlen, hogy megfeleljenek az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól szóló 2073/2005/EK rendeletnek, amely meg határozza a különféle élelmiszerekben jelen lévő Salmonella határértékét is. A rendelet referencia-módszerként az EN ISO 6579 szabványsorozatot hivatkozza meg.

További részleteket a Magyar Szabványügyi Testület oldalán olvashatnak.

agrotrend.hu / MSZT

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook