2021.05.09., vasárnap , Gergely

Élelmiszergazdaság

2021. április 08. csütörtök • 13:30

Újabb pálinka kapott uniós oltalmat

Sorban a kilencedik a „Vasi vadkörte pálinka”, az oltalom alá vétel 2021. március 25-én történt meg.

A „Vasi vadkörte pálinka” előállítása Vas és Zala megye közigazgatási határán belül történik, kizárólag ezen a földrajzi területen elhelyezkedő kereskedelmi pálinkafőzdékben szabad cefrézni, erjeszteni, lepárolni, pihentetni - írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A „Vasi vadkörte pálinka” alapanyagát legalább 75%-ban vadkörte, a fennmaradó legfeljebb25%-ban őshonos és államilag elismert körte fajták (Bosc kobak, Conference, Clapp kedveltje, Hardenpont téli vajkörte, Tüskés körte, Sózó körte) alkothatják.

A gyümölcsnek rendelkeznie kell a származását igazoló dokumentumokkal. Követelmény, hogy a beszállító nyilatkozzon a gyümölcs eredetéről, és az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartásáról. Az adott földrajzi területről való származást őstermelők esetében felvásárlási jeggyel, számlával igazolják az őstermelői igazolvány számának feltűntetésével.

Nem szabad elfelejteni, hogy vadon gyűjthető, illetve az erdei termék gyűjtése esetén rendelkezni kell a terület tulajdonosától, kezelőjétől (például önkormányzattól, a megyei kormányhivataltól, erdőtulajdonostól, a közúthoz tartozó terület kezelőjétől) származó írásbeli engedéllyel, ami tartalmazza a gyűjtésre vonatkozó terület és a gyűjtött termék megnevezését, valamint a gyűjthető termék mennyiségét. Az erdei haszonvételekre vonatkozóan irányadó az Erdőtörvény (2009. évi XXXVII. törvény) és annak végrehajtási rendelete (61/2017. (XII. 21.) FM rendelet).

A bejegyzés a 2021/518 (EU) végrehajtási rendelettel történt meg, a műszaki leírás az agrártermékek földrajzi árujelzőit összesítő portálon található.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.