2021.09.18., szombat , Diána

Élelmiszergazdaság

2019. április 18. csütörtök • 22:35

Unión kívüli import élelmiszerek beáramlását hozhatja az agrártámogatások csökkentése

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a KAP forráscsökkentés esetleges következményeiről beszélt tájékoztatóján.

Amennyiben az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai csökkennek, az meg fog mutatkozni az élelmiszerárakban, s az Európai Unión kívüli import élelmiszerek beáramlását eredményezheti - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke csütörtöki sárbogárdi sajtótájékoztatóján.


fotó: NAK

Győrffy Balázs a Fejér megyei városban tartott gazdafórum előtt kiemelte, hogy

a magyar és az uniós gazdáknak olyan állatjóléti és élelmiszerbiztonsági kritériumoknak kell megfelelniük,
amelyek példa nélküliek a világon, miközben az unión kívülről érkező élelmiszerek esetében ugyanez nem mondható el.

Az elnök sajnálatosnak nevezte, hogy a 2020 utáni hétéves tervezési időszak előkészítésekor nem újabb programok indításáról folyik a vita Brüsszelben, hanem arról, mennyi pénz fog rendelkezésre állni és ebből mennyi jut hazánknak. Hajmeresztőnek nevezte azt a brüsszeli javaslatot, hogy a KAP-ból óriási pénzeket elvonjanak és a forrásokat a migrációs költségek ellensúlyozására használják.

Győrffy Balázs szerint Brüsszel jelenlegi törekvései pénzt vennének el a "magyar vidéktől", ami nyilvánvalóan

ellentmond a magyar gazdák érdekeinek, hiszen a közelmúltban a magyar agrárgazdaság teljesítménye másfélszeresére nőtt,
mint ahogy az agrárexport is.

 Úgy vélte, egyre közelebb kerülünk azon országokhoz, amelyek "történelmi hátterükből következően előttünk vannak", de a trend könnyen megtörhet, ha a fejlesztési források csökkennek a következő időszakban.

Sárbogárd országgyűlési képviselője, Varga Gábor hangsúlyozta, hogy Dél-Fejérben húzóágazat a mezőgazdaság termőterületekkel, állattartó telepekkel és feldolgozóiparral, vagyis ennek a térségnek kifejezetten hátrányos lenne az uniós pénzek csökkenése.

Jelezte, hogy további 30-40 százalékkal hatékonyabbá lehetne tenni a magyar mezőgazdaságot elsősorban a precíziós gazdálkodás és az öntözés elterjesztésével, ám ezekhez elengedhetetlen lenne az eddig agrártámogatások megtartása, azok növelése.

A KAP forrásainak tervezett változtatásáról, illetve a NAK és a MAGOSZ kezdeményezésében megszületett petícióról korábbi cikkünkben olvashatnak.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.