2021.07.27., kedd , Olga, Liliána

Élelmiszergazdaság

2020. június 24. szerda • 16:06

Uniós átlag alatt a magyar élelmiszerárak

Az Eurostat közzétette a 2019-es, fogyasztási cikkek és szolgáltatások árairól szóló elemzését. Ez alapján Magyarország az uniós átlaghoz képest olcsóbban kínálta a termékeit.

2019-ben a fogyasztási cikkek és szolgáltatások árszínvonala nagymértékben különbözött a 27 tagállam között. A legmagasabb árszint Dániában (az EU átlagának 141 %-a) volt, Írországban (134 %), Luxemburgban (131 %), Finnországban (127 %) és Svédországban (121 %) volt. A skála ellentétes végén a legalacsonyabb árszint Bulgáriában (53 %) és Romániában (55 %) volt. A legdrágább és a legolcsóbb termékek között majd háromszoros volt az eltérés. Magyarország 65 ponttal a lista végéhez tartozik - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pxhere.com

Az elemzés pontok alapján értékel, amelyek a következő ábrán is láthatóak. Száz pontnak az uniós átlagot tekintik.

2019-ben Dániában voltak a legdrágábbak az élelmiszerek, míg a legolcsóbbak Romániában. Dániában közel kétszer annyiba került az élelmiszer, mint Romániában. A dánok 129 %-ot, Luxemburg és Ausztria 124 %-ot, míg Románia 66 %-ot és Lengyelország 70 %-ot ért el az uniós élelmiszerek átlagáraihoz képest.

Magyarország a legolcsóbb országok közé tartozik az alkoholokat, a dohánytermékeket, és az éttermeket figyelembe véve, míg az élelmiszerek piacán (alkoholokat nem nézve) 85 %-ot ért el az EU-s átlaghoz

A részletes adatok az Eurostat elemzésében érhetők el.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.