2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Élelmiszergazdaság

2020. július 15. szerda • 10:54

Egy példakép, aki vonzerőt biztosít a fiatalok számára - Dr. Losó József, a Mirelite Mirsa Zrt. elnök-vezérigazgatója

Az Év Agrárembere kitüntető díj hatodik kiírásának győztese dr. Losó József lett, a Mirelite Mirsa Zrt. elnök-vezérigazgatója július 13-án a cég albertirsai központjában látta vendégül dr. Nagy István agrárminisztert, a díj fővédnökét, valamint Jakab Istvánt, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnökét, a Magyarország Legszebb Birtoka fővédnökét, illetve az Év Agrárembere díj legutóbbi kategóriagyőzteseit, támogatóit és a szervezőket. A délután folyamán tartalmas beszélgetésre és üzemlátogatásra került sor, ahol a résztvevők közelebbről is megismerkedhettek a hazai élelmiszer-feldolgozóipar egyik jeles szereplőjével - az agrárminiszter megfogalmazása szerint egy példaképpel, aki vonzerőt biztosít a fiatalok számára.

“Fantasztikus érzés azt látni, hogy egy családi vállalat hogyan működik. A gyárat végignézve, látva a büszkeségét, hogy a gyermekei hogyan állnak a nyomában, hogyan tudja átadni ezt a gazdaságot, hogyan tudja még a tanácsaival, bölcsességével szolgálni ezt a céget, amit két kezével épített és hozott létre, ez felemelő érzés. Ez a jövő, hiszen akkor lesz a magyar agrárium és élelmiszeripar sikeres, ha egyre több ilyen családi gazdaság jön létre. Ez nemcsak egy szakma, ez egy életmód, egy életforma” - emelte ki Nagy István.

Magyarország egy hektárról származó jövedelme éppen a fele a nyugat-európai versenytársakénak, amelynek hátterében a hazai élelmiszer-, feldolgozóipar lemaradása áll. A rendszerváltáskori privatizáció nem váltotta be a hozzá fűzött ígéreteket, a legtöbb esetben a vásárolt üzemeket nem fejlesztették, hanem bezárták, mert piacot vásároltak. Ezzel átállították a magyar mezőgazdaságot egy nyersanyagtermelő üzemmé, amely jövedelmezőségének mértéke látható - fejtette ki a miniszter, hozzátéve, hogy ebből komoly kihívást jelent kitörni. Ugyanakkor jó például szolgál erre a Mirelite Mirsa is, amely mutatja a gazdák számára is, hogy nemcsak a gabonafélék és az olajos magvak termeléséé a jövő, hanem bizonyos szántóföldi zöldségek termesztéséé, amely egy egész más jövedelmezőségi szintet és versenyhelyzetet tud teremteni a magyar gazdálkodók számára. 

“A legnagyobb büszkeség, hogy családi vállalkozásban dolgozhat az ember, és látja a gyerekeit, hogy szeretik, belenőttek a feladatba és élvezik a munkájukat” - osztotta meg Losó József gondolatait, aki alapanyagtermelés összefogásától kezdve a kereskedelemig több évtizeden át irányította a vállalatot.

Egy elnöknek, szerinte, távlatokat megadó, fejlesztéseket elősegítő, tanácsokat adó szerepe van. Úgy véli, hogy bármennyi díjat is kap az ember, a legnagyobb mégis az, ha a szakma ismeri el. Az Év Agrárembere kitüntetéssel pedig úgy gondolja, hogy élete munkáját ismerték el, amelyet élelmiszermérnökként letett az asztalra. 

Jakab István szerint a legszebb és a legsikeresebb birtokot csak kellő hozzáértéssel lehet sikeresen működtetni. A két rendszer szorosan összefügg egymással, hiszen a legszebb, legjobb birtokhoz is a legmagasabb színvonalú, 21. századi tudásra van szükség. Az Év Agrárembere az a kreatív, szakmában elmélyült tudással rendelkező ember, aki képes a legmagasabb szinten a legkorszerűbb termékeket előállítani. 

Kilenc milliárd euró ma Magyarország agrár-élelmiszeripari exportja, amely 2010-ben 5,5 milliárd euró volt, az előállított mennyiség volumene minimálisan nőtt, ugyanakkor az érték majdnem megduplázódott a korszerű feldolgozásnak köszönhetően  - fűzte hozzá.

Tekintse meg az üzemlátogatáson készült teljes videónkat!

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.