2020.10.20., kedd , Vendel

Élelmiszergazdaság

2016. december 21. szerda • 08:53

Védett kiflik, szabályozott kenyerek

Jobb minőségű kenyerek és pékáruk kerülhetnek a magyar háztartásokba, miután módosult a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló rendelet.

A Földművelésügyi Minisztérium 2016. december 19-én módosította a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló rendeletet, amely által megújult a sütőipari termékek előírása, így bővül az élelmiszerkönyvben védett termékek listája.

Fotó:MTI

A fogyasztói tudatosság erősödésével egyre nagyobb igény mutatkozik a jó minőségű élelmiszerek iránt, így a sütőipari árucikkek iránt is. Ennek hatására újultak meg a Magyar Élelmiszerkönyv Sütőipari termékek lapjai, szem előtt tartva a kialakult magyar szokásokat és az ezekből következő fogyasztói elvárásokat – írja közleményében az agrártárca. 

Az új előírás 15 kenyér esetében szabályozza az összetételt. Az összetevők közé alapanyagként bekerültek álgabonák (hajdina, amaránt), melyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének a magas vitamin, fehérje és élelmi rost tartalmuk miatt.

A lisztkeverékekből készített kenyereknél az Élelmiszerkönyv meghatározza a keveréket képző lisztek pontos arányát, így például a rozskenyér 60 százalékának rozslisztnek kell lennie. A rendelet számos új kenyérfajta szabályozásával gazdagodott, amelyek rögzítik az összetételt, az érzékszervi tulajdonságokat, a megjelenést és a kémiai paramétereket. Ezek az új termékek az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelő összetételű termékek, közöttük a teljes kiőrlésű, a kukoricás, rozsos, graham-, tönkölybúza-, és búzakenyér, vagy a rozskenyér.

Az élelmiszerkönyv felsorolja a védett elnevezésű termékeket, például a tejes tésztából készült péksüteményeket (császárzsemle, fonott kalács, nagykifli, óriás kifli, sós kalács, sóskifli), mint ahogy a leveles tésztából készült finom pékárukat is (rongyos kifli, leveles rúd, leveles pogácsa, „ízesítés megnevezése” leveles pogácsa, „ízesítés megnevezése” leveles rétes). Ennek köszönhetően ezentúl kizárólag akkor használhatók ezek a megnevezések, amennyiben a produktumok megfelelnek az Élelmiszerkönyvben rögzített követelményeknek.

A módosítás biztosítja, hogy a kenyerek és pékáruk jó minőségben álljanak a vásárlók rendelkezésére, újraszabályozásával a Földművelésügyi Minisztérium támogatja ezek elterjedését, egyben a gyenge minőségű árucikkek visszaszorítását – hangsúlyozza az FM.

agrotrend.hu / FM  

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.