2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Élelmiszergazdaság

2021. május 19. szerda • 13:51

Védjegy a minőségi, magyar angus-marhahús érdekében

Hazánkban még európai összehasonlításban is alacsony szinten van a marhahús-fogyasztás. Ugyanakkor a vásárlók egyre nyitottabbak a minőségi marhahúsra, amit legtöbbször exportból, nem egyszer a tengerentúlról szereznek be.

Az ellenőrzött húsmarha-termékek népszerűsítésének érdekében a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesülete (BHTE) 2021. május 14-én bejelentette az Igazolt Magyar Angus Hús védjegy bevezetését, amit minden évben a kritériumoknak megfelelő állattartók és feldolgozók kaphatnak meg.

Az idei indulásnál 4 gazdaság felelt meg az elvárásoknak. A cél a hazai minőségi húsfogyasztás elősegítése, és az, hogy a vásárlók is transzparens módon felismerhessék, ha minőségi Angust vásárolnak. Sajnos a hazai piacon sokszor a tejelő marhák húsát kapják meg a fogyasztók, de még a húsmarhából is sok az alacsony minőségű termék a pultokon. A húsmarhák között világszerte a legelterjedtebb és egyik legjobb adottságú fajta a skót eredetű Aberdeen Angus.

Az Igazolt Magyar Angus Védjegyet az a gazdaság kaphatja meg, amelynek állatállománya regisztrálva van a BHTE rendszerében, állataiban az Angus vérhányad minimum 75%-os, és tejelő vérhányad egyáltalán nincs jelen. Az állatok kizárólag Magyarországon született, levágott és feldolgozott egyedek lehetnek. Az előállított, feldolgozott termékek - például szalámi, grillkolbász vagy hamburger pogácsa – marhahús összetevője kizárólag Angus hús lehet. A bírálóbizottság minden esetben ellenőrzi az állategészségügyi státuszt, valamint elvárás, hogy EU-s engedéllyel rendelkező vágóhídon történhetnek a vágások, illetve közösségi engedéllyel rendelkező feldolgozó üzemben dolgozhatók fel a termékeket.

Célunk, hogy a hazai minőségi húsokat kiemeljük, és ezáltal a magyar marhahús renoméját is emeljük. A fogyasztó, ha ezzel a védjeggyel találkozik, akkor tudni fogja, hogy igazolt minőséget visz haza. Fontos, hogy a magyar minőséggel szemben növeljük a bizalmat, és megmutassuk, hogy nem kell több ezer kilométerről behozni marhahúst” - nyilatkozta Mihalecz András, a BHTE ügyvezető igazgatója és a védjegy egyik ötletgazdája.

Az Igazolt Magyar Angus Hús védjegyet elsőként a Hortobágy Angus, a Terra Pannonia, a Borafarm, és a Farm 54 kapták meg. Ők már most is használhatják kommunikációjukban és termékeiken az ellenőrzött minőséget garantáló jelzést. A BHTE reméli, hogy a jövőben más gazdaságok is motiváltak lesznek a védjegy megszerzésében.

További információ:

Mihalecz András – BHTE rioalto1883@gmail.com

Dr. Kun Péter – Hortobágy Angus peter@hortobagyangus.hu

agrotrend.hu / MÁSZ

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.