2020.07.13., hétfő , Jen?

Élelmiszergazdaság

2017. szeptember 03. vasárnap • 10:53

Vegyes az élelmiszeripari üzemek kihasználtsága

A magyarországi élelmiszeripar 2016-os kapacitáskihasználtságáról ad átfogó képet az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) friss jelentése – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Mint a NAK honlapján olvasható, a sertésvágással foglalkozó üzemek közel 30 százaléka 80 százalék feletti kapacitáskihasználással, míg a marhavágással foglalkozó üzemek több mint 30 százaléka 80 százalék feletti kapacitáskihasználással működött 2016-ban – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentéséből. A soványbaromfi-vágással (csirke) foglalkozó üzemek közel 60 százaléka nagyon magas kapacitáskihasználással működött tavaly.

A tejfeldolgozásban a mikrovállalkozások dominálnak, azonban 8 nagy cég termelése fedi le a tejfeldolgozás több mint 70 százalékát.

A tejfeldolgozási ágazat szereplőinek technológiai színvonala és felszereltsége határozza meg a főbb termékcsoportok arányát. Hazánkban európai viszonylatban magas a tej- és alacsony a sajt-, a vajfogyasztás aránya, illetve van két speciális termékcsoportunk, a tejföl és a túró. A tejfeldolgozásban a mikrovállalkozások dominálnak, azonban 8 nagy cég termelése fedi le a tejfeldolgozás több mint 70 százalékát. A tejfeldolgozáshoz kapcsolódó készáruhűtő tárolók kapacitása 26 896 tonna volt az adatszolgáltatást teljesítő vállalkozásoknál 2016-ban. A pasztőrözött tejféleségeket és tejkészítményeket gyártó vonalak közel 60 százaléka nem érte el a 40 százalékos kapacitáskihasználtságot, csak a cégek ötödénél haladta meg a termelés a 80 százalékot.

A hús-, baromfifeldolgozó vállalkozások – hagyományaik vagy tudatos stratégia mentén kialakuló – eltérő állapotú és nagyságú műszaki kapacitásokkal rendelkeznek. Bizonyos feldolgozók állatvágással, darabolással és készítmény-előállítással egyaránt foglalkoznak, ugyanakkor a specializáció, illetve a koncentráció is jellemző az ágazatban. Egyes üzemek kizárólag a feldolgozás első szakaszát, például sertés-, marha- vagy baromfivágást végeznek és jellemzően nem kizárólag a belföldi piacra értékesítenek. A kisebb, más berendezkedésű feldolgozók behatárolt körzetben saját termékeikkel tudják ellátni akár közvetlenül a fogyasztókat (saját tulajdonú bolt) vagy a kiskereskedelmet. A feldolgozók változatos működése miatt eltérőek a rendelkezésre álló műszaki kapacitások és azok kihasználtsága.

Az AKI jelentése ezeken kívül tartalmazza a tartósított termékek, a növényi olaj és állati zsírok, a malomipari, a takarmányipari, sütőipari termékek, alkoholos és alkoholmentes italok és egyéb élelmiszerek gyártásának kapacitáskihasználtságának adatait.

Az adatszolgáltatásra kijelölt 4513 élelmiszer-, ital- és dohánytermékek gyártásával foglalkozó szervezetek 63 százaléka teljesítette az adatszolgáltatást. A 2017. március 31-én lezárult adatgyűjtés teljes körű volt és telephelyenként történt.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.