2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Élelmiszergazdaság

2019. március 07. csütörtök • 09:44

Versenyképesebbek lehetnek a hazai borok Japánban

A szigetország a magyar agrártermékek legjelentősebb ázsiai piaca.

A magyar agrártermékek legjelentősebb ázsiai piaca Japán, ahová 2010 és 2017 között mintegy 25,5 millió euróval bővült a magyar agrárkivitel, és minden adott a további bővüléshez - hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.


Megnyílt a 44. Foodex Japan Nemzetközi Élelmiszer és Ital Szakkiállítás - fotó: Agrárminisztérium

A 2019. március 5. és 8. közötti japán élelmiszeripari vásáron Magyarország közösségi standon népszerűsíti a kiváló minőségű magyar termékeket.

A helyettes államtitkár a közlemény szerint elmondta, Magyarország minőségi borai a japán vámok megszűnésével még versenyképesebbek lehetnek az ázsiai ország piacán.

Belánszky-Demkó Zsolt találkozott Kumagai Norióval, Japán főállatorvosával, valamint Vatanabe Joicsival, a japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium nemzetközi ügyekért felelős vezetőjével.

A megbeszélésen biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy Magyarország minden információt megad az afrikai sertéspestissel (ASP) kapcsolatban a készülő regionalizációs megállapodáshoz,

amely lehetővé tenné, hogy csak a fertőzésben érintett területről ne lehessen sertéshúst szállítani Japánba.

Ezzel kapcsolatban várják a helyszíni auditra érkező japán szakértői küldöttséget. 

A helyettes államtitkár elmondta, ez a látogatás lehetőséget ad arra, hogy a 2018-as hullámvölgyet követően a magyar sertésexport a korábbi 85 millió eurós szint felé emelkedjen, hiszen a 2019. február 1-jén hatályba lépett Európai Partnerségi Megállapodásnak köszönhetően - a baromfihússal, a mézzel és a borral együtt - a sertéshúsra kivetett vám is csökken.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.