Élelmiszergazdaság

Piac

Vörös hús kontra WHO: lobbit sejt az agrártárca

Nem tetszik a magyar agrárkormányzatnak az Egészségügyi Világszervezetnek az egyes húskészítmények rákkeltő hatásáról kiadott jelentése. Fazekas Sándor miniszter szerint az állítások hátterében egyes gazdasági szereplők érdeke állhat, a magyar kormányzatnak pedig reagálnia kell erre, mert ha a fogyasztók komolyan veszik a világszervezet jelentését, komoly károk érhetik az országot.


fotó: 123rf

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint a WHO közlése mögött valamely gazdasági, kereskedelmi lobbi húzódhat meg. A miniszter szerint a valóban jó minőségű vörös húsoknak, a belőlük készült termékeknek továbbra is helye van az emberek asztalán, ezért a magyarországi sertéshúsfogyasztás ösztönzésére indított kampány folytatódik. 

A miniszteri biztos szerint a WHO-jelentésre a magyar kormányzatnak reagálnia kell, mert, ha a fogyasztók komolyan veszik a világszervezet jelentését, annak nagyon komoly gazdasági, társadalmi következményei lehetnek, jelentősen visszaeshetne a termelés, amivel nagy számú vidéki gazdálkodó megélhetése is veszélybe kerülhetne. Az exporttal is gondok lehetnek, ha a WHO megállapításai visszavetik a hús iránti igényt, márpedig a juhágazat termelés túlnyomó része külföldre megy, és jelentős a sertés- azon belül a mangalicakivitel is. Horváth István megjegyezte, a szarvasmarha-export főleg Törökországba, a Közel-Keletre irányul, ahol az erős helyi étkezési hagyományok miatt kevésbé kell félni a hús iránti igény megcsappanásától.

Az OÉTI dietetikusa szerint nincs semmi új a WHO jelentésében és a húsok esetében inkább a tartósítási eljárások miatt vetődhet fel probléma. Megfogalmazása szerint ugyanakkor "nem mindennap kell kolbászt enni", a mértékletesség és a változatosság a fontos. Más-más kategória a színhús és a húskészítmények – tette hozzá. 

agrotrend.hu / hirado.hu
 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés