2020.02.25., kedd , Mátyás

Bemutatók

2016. január 25. hétfő • 09:13

Új gépeket mutat be a Kühne Zrt. az AGROmashEXPO-n

Két új, saját tervezésű és gyártású gépet is kiállít a héten kezdődő Agromash Expón a mosonmagyaróvári Kühne Zrt., amelynek magágykészítője elnyerte az agráripari kiállítás hazai termékfejlesztési különdíját.


Benzinmotor a gyár pincéjéből. Fotó: kunhe.hu
 

A cég vezérigazgatója, Süli Csaba kiemelte, hogy a cégnél folyamatos a fejlesztés: a Kühne Zrt. gépei több mint 90 százalékban saját gyártmányok, a hidraulikai elemek kivételével szinte minden a cég üzemegységeiben készül.

A mosonmagyaróvári Kühne Zrt. nyeresége 2014-ben mintegy 370 millió forint, a belföldi értékesítés nettó árbevétele pedig közel 2,5 milliárd volt. Ezekhez képest a tavalyi adatok néhány százalékos emelkedést mutatnak - közölte.

Kitért arra is, hogy 2020-ig szeretnék megduplázni a mezőgazdasági gépek értékesítését. A Kühne Zrt. és a Kravtex Kereskedelmi Kft. alkotta cégcsoport ugyanis 1999 óta gyárt Credo buszokat, és ez biztosítja a mosonmagyaróvári gépgyár bevételének több mint 40 százalékát. A vezérigazgató utalt a cég tavaly elkezdett, mintegy fél milliárd forint értékű beruházására is. Az autóbuszgyártó csarnok bővítése egy hónapon belül befejeződik - mondta, majd hozzáfűzte: 2016-ra szintén több százmillió forintnyi fejlesztést terveznek. 

A mintegy 300 főt foglalkoztató Kühne Zrt. elsősorban a magyarországi piacra gyártja termékeit, de kis mennyiséget értékesítenek Ausztriában és Szlovákiában is. Éveken át jelentős megrendelést kapott a gépgyár még Ukrajnából, de a kialakult bizonytalan politikai helyzet miatt ez most megszűnt - említette meg a vezérigazgató.

Mint mondta, szeretnének további megrendelőkre szert tenni, ehhez szükséges az innováció és a Kühne márkanév még szélesebb körű megismertetése. A mosonmagyaróvári mezőgazdasági gépgyár idén ünnepli alapításának 160. évfordulóját. Magyarországon egyedülálló, hogy egy cég, profilját megtartva, ennyi ideje folyamatosan működik és még rentábilis is - fogalmazott a vezérigazgató. Az évforduló alkalmából növelik a Kühne Múzeum alapterületét is. "Kapunk gépeket felajánlásokból, de mi is találtunk például egy működőképes egyhengeres benzinmotort az 1920-as évekből, ez igazi kuriózum" - említette.


agrotrend.hu / mti

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.