2021.04.21., szerda , Konrád

Gépesítés

2020. november 21. szombat • 08:12

125 éves a New Holland márka

A New Holland márkát 125 évvel ezelőtt 1895-ben, az USA keleti partján Pennsylvania-ban alapította Abe Zimmermann. A térségben elsősorban holland és svéd protestáns telepesek éltek és főleg mezőgazdasággal foglalkoztak. Zimmermann cége kezdetben főleg lóvontatású mezőgazdasági gépek javításával és egyedi gyártásával foglalkozott, később malmokat épített a térség települései számára.

Az alapító rendkívüli innovációival az állam keresett vállalkozójává nőtte ki magát. A két világháború között különösen a zöldtakarmány betakarító gépeivel hívta fel magára a figyelmet és az egész országban ismertté vált a farmerek között. A vontatott kaszáló-, bálázó- és szecskázó gépei később az exportpiacokon is gazdára találtak - írja a Profi Magazin.

fotó: pixabay.com

A New Holland az elsők között fejlesztett és gyártott magajáró kaszáló-rendrakó gépeket és magajáró szecskázókat, hasonlóan úttörő volt a hengeres nagybálázók fejlesztésében és gyártásában is. A láncos-rudas bálatömörítő rendszerével elsőként jelentkezett a piacon. Az 1940-es évek végével, a New Holland márkát a gyártási portfóliójával együtt felvásárolta a Sperry Rand Corporation, amely hidraulikus rendszereket fejlesztett és gyártott, többek között mezőgazdasági gépekhez is.

Később az 1960-as évek közepén a Sperry New Holland Konszern a belga Clayes Gabonakombájn Gyár ( itt készülnek a mai New holland kombájnok) bekebelezésével bővítette a tevékenységét. 1986-ban a Sperry New Holland a Ford Csoport-hoz került és a traktorgyártással bővült a tevékenysége.

A Ford New Holland traktorok öregbítették Amerikában és Európában is a Ford/Fordson traktorok hírnevét. Az 1990-es évek elején a Fiat Agri vásárolta fel a Ford New Holland Konszernt és ezzel létrejött a világ egyik legnagyobb konszernje a mai New Holland Agriculture, amelyhez már 12 márka tartozik, 66 gyárukban állítanak elő traktorokat és mezőgazdasági gépeket, 100 termékcsaláddal és több mint 400 modellel rendelkeznek, amelyeket 180 ország piacára szállítanak.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.