2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Gépesítés

2021. augusztus 05. csütörtök • 09:16

150 éves az osztrák Pöttinger

A szomszédos Ausztria a Steyr után, a második legnagyobb mezőgazdasági gépeket gyártó vállalkozását 1871-ben alapította Franz Pöttinger és neje Gattin Juliane, az akkor 2700 lakosú kisvárosban Grieskirchen-ben, amely ma is a cégcsoport székhelye.

Az alapító Franz Pöttinger eredeti foglalkozása órásmester volt, aki főleg a templomi toronyórákra specializálódott. Szülővárosának templomtornyában 100 évig működött az általa készített toronyóra. Kezdetben a család által működtetett lakatos üzemben, kézi hajtású szecskavágókat és darálókat gyártottak. 1909-ben az alapító fia Allois Pöttinger és neje Elisabeth Pöttinger vette át a családi vállalkozás irányítását és a bevált kézi hajtású szecskázók és darálók mellett, szőlő- és gyümölcszúzókkal, ill. présekkel, majd körfűrészekkel, köszörűkkel bővítették a kínálatot. 1920-tól Alois két gyermeke Hans és Heinz is beszállt a vállalkozásba. Ebben az időben saját vízierőművet építettek és a lakatosüzemet elektrifikalizálták, kiépítették a vízvezetékhálózatot a városközpontban és az üzemben - írja a Profi Magazin.

Megkezdték az elektromos hajtású gépek gyártását és elektromotoros hajtást tartalmazó kocsikat gyártottak cséplőgépek meghajtásához. 1938-ban Hans Pöttinger megalapította az Első Grieskircheni Gépgyárat és üzletet nyitottak a városközpontban, géplakatos és elektromos eszközök árusítására. 1939-ben acélöntödét vásároltak és tovább bővítették a gyártási palettájukat.

1946-ban modernizálták a gyárukat. 1949-től lóvontatású gereblyéket és rendsodrókat, 1951-től rendfelszedő kocsirakókat, burgonyakiszedőket és faaprító gépeket kezdtek gyártani. Majd az ’50-es évek közepén vontatott szecskázókat is gyártottak. 1960-as években indult a rendfelszedő pótkocsik gyártása, amely ma a fő profilt jelenti. 1970-es években 300 dolgozója volt az üzemnek. 1964-ben megvásárolták a landsbergi Bajor Ekegyárat és elkezdődött a Pöttinger talajművelő gépek gyártása.

Az 1980-as években kiszélesítették a zöldtakarmány betakarító gépek és gépsorok gyártását. 2006-tól a csehországi Voduany-ban üzemet vásároltak és vetőgépek gyártásába kezdtek. Jelenleg négy gyáruk üzemel Ausztriában, Németországban és Csehországban. Harminc országban van kereskedelmi képviseletük és 1900 főt foglalkoztatnak világszerte.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.