Gépesítés

Technika

1600 kamiont rak meg a Manitou

Harminc kilométer lenne a kamionoknak a hossza, ha egymás után állítanánk őket azzal a mennyiségű gabonával, amelyet a Gazdász Kft. évente betárol. A termény pedig nem kerül magától a tárolóba, illetve a kamionra sem, mozgatásához profi eszközre van szükség. Manitou-ra esett a választás, nem véletlenül.

A Gazdász Kft. a Somogy megyei Tátompusztán gazdálkodik. Az 500 hektár művelése mellett bértárolással foglalkoznak, kapacitásuk 40 ezer tonna. Ezt a mennyiséget kb. 1600 db 24 tonnás kamion tudja elszállítani, amelyeket ha egymás mögé állítanánk, 30 kilométeres sort kapnánk. A példa talán érzékelteti, hogy az áru kezelése komoly feladatot ró a gazdálkodóra.

A hatalmas mennyiségű termény mozgatására, rakodására vásárolt a vállalkozás tavaly 2 db Manitou teleszkópos rakodót az AXIÁL Kft-től. Évente darabonként legalább 1000 üzemórát használjuk a gépeket – mondja Bihary Márton, a Gazdász Kft. tulajdonosa – így nagyon fontos volt számunkra, hogy megbízható technikát válasszunk. Manitou gépünk még nem volt, de mindenkitől csak jót hallottunk róla, ráadásul kiváló ár-érték arányt képvisel, ezért döntöttünk az MLT 735 mellett – teszi hozzá.

A rakodók eddig beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, problémamentesen teszik a dolgukat. Megkedvelték az MLT 735-ösöket a gépkezelők is, sokkal később fáradnak el a Manitou-ban, mint a korábbi gépekben, így tovább és pontosabban tudnak dolgozni. Dicsérték a gép kialakítást: stabilabbnak érzik, mint a korábbi versenytárs modelleket, ami kiemelten fontos, hiszen 2-2,5 köbméteres kanalakkal dolgoznak szűk helyeken. Egyszerűnek tartják a kezelést is, egy joystick-ról szinte minden funkció elérhető.

Az MLT 735-ösök gazdaságosak is – ezt már Bihary Márton teszi hozzá, aki szintén kipróbálta és megkedvelte a rakodógépeket. Biztonságot nyújt számára a tudat, hogy ha bármilyen problémája lenne, akkor az AXIÁL szervizei a közelben vannak, így gyorsan elháríthatnák a hibát, hiszen fontos, hogy szállításokkor ne essen ki egyik gép sem a munkából.

A Manitou MLT 735 emelési magassága 7 méter. A 3.500 kg teherbírású kategóriában 3 variáns létezik, de a különbség közöttük nem a külső méretekben rejlik. Mindhárom típusban a nagy teljesítményű, 150 l/p LSU hidraulikaszivattyú és az új Deutz TCD 3,6 L4 motor dolgozik, de választhatunk 100 vagy 120 LE motorteljesítmény között. Az erősebb, 120 LE-s verzió Powershift váltóval is rendelhető.

Az MLT 735 gépcsalád megállja a helyét a legnehezebb terepviszonyok közepette is, kifejezetten nehéz mezőgazdasági munkavégzésre fejlesztették ki.

agrotrend.hu

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés