2021.05.09., vasárnap , Gergely

Gépesítés

2021. május 01. szombat • 11:24

191.000 hektáros gigafarm Ukrajnában

Minden bizonnyal az egyik legnagyobb területű szántóföldi növénytermelést folytató gigafarm Ukrajnában található a kontinensen. A SALIC Saudi-Arabischen Agrarinvestitionsfirma tulajdonában lévő CFG (Continental Farmers Group) mezőgazdasági vállalkozás, 191.000 ha bérelt területen gazdálkodik Nyugat-Ukrajnában.

Földjei négy szomszédos megyében terülnek el, nyugati-keleti irányban 400 km-es, észak-déli irányban pedig 300 km-es tengelyek mentén helyezkednek el, 26 blokkot alkotva. Egy-egy blokk mérete 5.000 és 14.000 ha között változik. Az átlagos táblaméreteik 46 hektárosak. A gazdaság gabonaféléket (búza, kukorica), olajnövényeket (napraforgó, repce, szója) és burgonyát termeszt full-gépesített technológiákkal - írja a Profi Magazin.

fotó: pixabay.com

A gazdaságot a 42 éves német Georg von Nolcken agrár-csúcsmenedzser vezeti, aki 2500 dolgozó irányításáért is felel. A gigafarmot 120 db nagy (240-620 LE közötti) teljesítményű traktor szolgálja ki, zömében John Deere és Massey Ferguson típusok, mellettük néhány Challenger MT modell dolgozik még. A gabonaaratási szezonban 150 db nagyteljesítményű Claas kombájn végzi a munkákat, amelyből 75 db saját tulajdonban van és 75 db-ot pedig csak a gabonához bérelnek.

A talaj-előkészítő munkákat és a vetést, nagy munkaszélességű Farmet és Horsch gépekkel végzik. Széles körben használják a strip-till (sávos) művelési és termesztési technológiákat. Gépi kapacitásaik lehetővé teszik, hogy a repcét 24 órával a búza betakarítás után elvethessék. A növényvédelemben nagy teljesítményű John Deere permetezőket használnak.

A teljes burgonyatermesztésük Grimme gépekre alapozott. A betakarítási és a szállítási logisztikát, 75 HAWE kiközelítő-átrakó pótkocsival és 700 db teherautóval oldják meg. Négy db vasúti dízelmozdonyuk is részt vesz, a termények távolsági szállításának lebonyolításában. A gigafarm jelentős exportot bonyolít le a Közel-Kelet irányába, az ogyesszai kikötőkön keresztül.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.