2021.08.01., vasárnap , Boglárka

Gépesítés

2020. július 07. kedd • 12:16

50 éves a burgonyakombájn konstrukció

A gabonakombájnok és a magajáró szecskázók után, az első magajáró burgonyabetakarító gépet 1969-ben dobta a piacra a Grimme Landtechnik. Előtte csak vontatott betakarítók voltak használatba a burgonya technológiákban.

Az első burgonyakombájn egysoros kivitelben készült, a lezúzott szárú burgonyabakhátak felszedésével takarította be, majd tisztította (föld- és szárleválasztással) és a mellette haladó szállítójárműre rakta a betakarított burgonyát. Egy évvel később a Grimme megalkotta a kétsoros változatot is, amely már hidrosztatikus hajtású járószerkezettel rendelkezett, a korábbi mechanikus hajtású megoldáshoz képest - írja a Profi Magazin.

fotó: wikipedia

Napjainkban a Grimme a Dewulf, az Agrifac, a Ploeger, a Ropa, az AVR stb. is gyárt többféle 2/3 vagy 4 soros egymenetes nagyteljesítményű burgonya kombájnokat, amelyek közül a legnagyobbak motorteljesítménye, meghaladja az 500 LE-t is. Ezek között is a legkorszerűbb burgonyakombájnok, a Grimme Varitron 470 és a Ploeger AR-4BX Terra Trac járószerkezettel, ill. az AVR Puma 4.0 jelenleg a piaci kínálatban.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.