2021.03.07., vasárnap , Tamás

Gépesítés

2018. március 21. szerda • 09:14

Lendületben a géppiac, ennyit költöttek tavaly a gazdák gépekre

Egyaránt keresettek a korszerűbb, modernebb, valamint az alacsonyabb beruházási igényű, egyszerűbb gépek.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet elkészítette a mezőgazdasági gépforgalmazás 2017-es piaci helyzetének értékelését. A statisztikai jelentés a Mezőgazdasági gépek forgalma című, 1270-es nyilvántartási számú Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) keretében végzett adatgyűjtés alapján készült. Az adatszolgáltatás a mezőgazdasági gépeket forgalmazó vállalkozások számára kötelező. Az adatgyűjtés teljes körű, és a közvetlenül mezőgazdasági termelők részére értékesített mezőgazdasági gépek mennyiségéről és értékéről nyújt információt.

Az adatszolgáltatói kör felülvizsgálatának és az adatszolgáltatói fegyelem javulásának köszönhetően az adatot szolgáltatók köre bővült 2017-ben. A statisztikai felmérés 152 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült 2017-ben, melyből 40 adatszolgáltató újonnan került a felmérésbe. A statisztika beérkezési aránya 93 százalék volt.

A kétévi csökkenés után a mezőgépeladások ismét növekedésnek indultak Magyarországon, és Európában is kedvezőbben alakult a mezőgéppiac 2017-ben, mint az azt megelőző két évben. A tavalyi évben a vissza nem térítendő EU-s támogatások nem voltak elérhetőek, így a gépberuházások zöme piaci alapon valósult meg. Ezt a folyamatot segítették a kedvező finanszírozási lehetőségek is. A géppiaccal párhuzamosan a magyar lízingpiac is erősödött az elmúlt évben.

A világ mezőgépipari termelése hullámzó tendenciát mutatott az elmúlt nyolc évben: 2010-től 2013-ig a korábbinál erőteljesebben emelkedett, a 2013-as csúcsévben a mezőgépforgalom 103 milliárd euró volt.

A világ mezőgépipari termelésének megoszlása a főbb régiók és országok között, 2010–2017

Magyarországon a gazdálkodók 152 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, miközben az alkatrészforgalom 44 milliárd forint volt 2017- ben.

Az alkatrészek eladása 2013 óta folyamatosan nő. A gépértékesítésben – az éven belül – a legnagyobb arányú bővülés az első negyedévben történt, ami az év közepén, illetve a második fél évben lassult ugyan, de fennmaradt.

A precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó eszközök iránti kereslet növekedése szerepet játszik a géppiac bővülésében. Ugyanakkor továbbra is érezhető a kettősség, vagyis hogy termelői oldalról egyaránt keresettek a korszerűbb, modernebb, valamint az alacsonyabb beruházási igényű, egyszerűbb gépek.

A magyar mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 70 százalékát 10 cég adta, a három legnagyobb agrárgép-kereskedő pedig az összes magyarországi gépeladás 53 százalékát bonyolította 2017-ben.

A 2017. évi gépberuházások értékének 59 százalékát az erőgépek adták, ezen belül a traktorok 59, a kombájnok 24, az egyéb erőgépek pedig 17 százalékkal részesedtek. Az erőgépvásárlásoknál az átlag lőerő évről évre nő, ami egész Európára jellemző.

Erő- és munkagépek megoszlása értékben, 2017. év

A traktoreladások 26 százalékkal emelkedtek, 2017- ben 2864 kerekes traktor talált gazdára 52,8 milliárd forint értékben. Valamennyi teljesítménykategóriában nőtt a forgalom, különösen az 50–100 és a 101–140 LE közé tartozókból vásároltak nagyobb mennyiségben, előbbiből 1059-et, utóbbiból 670-et üzemeltek be. A 261–320 LE teljesítménykategóriába tartozó traktorok értékesítése 25 százalékkal nőtt, a 320 LE feletti traktorokból 12 százalékos keresletnövekedés mutatkozott az egy évvel korábbi eladásokhoz viszonyítva. Az előbb említett traktorokból 141, illetve 130 darabot adtak el a forgalmazók 2017-ben.

A traktorok teljesítmény szerinti megoszlása, 2017. év

A gabonakombájnokból 307 új arató-cséplő gép talált gazdára 2017-ben, egy évvel korábban 314-et adtak el. Az értékesített gabonakombájnok 64 százaléka (198) hat rázóládás, 21 százaléka (66) pedig rotoros szerkezetű volt.

Az önjáró rakodókból kiemelkedő mértékben bővült a forgalom a bázisidőszakhoz képest, amely 527 rakodógép eladását jelentette. Ezen belül a teleszkópos rakodók aránya 77 százalék (404) volt.

A talajművelő gépekből is több került a gazdaságokba 2017-ben, mint egy évvel korábban, ezen belül különösen a hengerek, szárzúzók, rézsűkaszák és a tárcsás talajművelők száma növekedett. A tápanyag-viszszapótlás gépeiből jelentősen nőtt a kereslet. A szilárdműtrágya-szórók, a hígtrágya-kijuttatók, valamint a szervestrágya-szórók értékesített mennyisége jelentő- sen meghaladta a bázisidőszak szintjét.

A növényvédő gépeken belül mind a szántóföldi, mind az ültetvénypermetezők eladása nőtt. Az önjáró szántóföldi permetezőgépekből 61 százalékkal többet, 29-et értékesítettek 2017-ben az egy évvel korábbi 18 permetezőgéppel szemben.

A szálastakarmány-betakarító gépek (kaszák, rendkezelők) 2017. évi értékesítési számai nem érték el a 2016. évi értékesített mennyiséget. A bálázókból azonban nőttek az eladások, pedig már 2016-ban is jelentős növekedés történt.

A mezőgazdasági célú szállító járművekből másfélszeresére nőtt az eladás. Új mezőgazdasági pótkocsikból 920 darabot értékesítettek, ami a szállító járművek 63 százalékát tette ki.

Az előrejelzések szerint a mezőgép-forgalmazási lendület tovább folytatódik,

a szakemberek 2018-ban a vásárlási, beruházási kedv növekedésével számolnak.

Ezt részben az is erősíti, hogy 2017 végén bírálták el az állattartó telepek korszerűsítésére és a kertészeti gépbeszerzésekre kiírt pályázatokat, melyek megvalósulása idén várható. A pénzintézetek kedvező hitelezési, illetve lízingelési feltételei is a növekedést segíthetik elő, például idén év elején hirdette meg nemzeti gépfinanszírozási programját a Magyar Fejlesztési Bank.

További részletek ITT.

agrotrend.hu / AKI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.