2022.05.25., szerda , Orbán

Gépesítés

2018. december 22. szombat • 15:33

A digitalizáció lehet a versenyképesség kulcsa

Számos magyar vállalat már alkalmazza az Ipar 4.0 rendszerek egy részét, azaz a digitális megoldások már jelen vannak a termelési folyamatokban.

Az ipari digitalizációról, az Ipar 4.0 gyakorlati bevezetéséről tartott konferenciát Budapesten az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakmai intézményeként működő IFKA Iparfejlesztési és Közhasznú Nonprofit Kft - írja a hirado.hu.

A digitalizáció szinte elkerülhetetlenné vált - fotó: pixabay.com

Az alap infrastruktúrák elkészültek, megvannak a kommunikációs rendszerek és a szoftverek, elérhetők és működőképesek az alkalmazások, itt már igazából a vállalkozásoknak kell felismerniük azt, hogy a digitális technológia milyen lehetőséget biztosít számukra – tájékoztatott Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára az M1 Forint, fillér című műsorában.

A mintagyárak a legmodernebb technológiákat alkalmazzák, ezekben az üzemekben az érdeklődő hazai kis- és közép vállalkozások (kkv-k) betekintést nyerhetnek a digitalizált gyártási folyamatokba, megismerkedhetnek a robotizációval.

„Szeretnénk megmutatni, hogy az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó technológiák bevezetése, tehát a digitalizáció nem elérhetetlen, hanem kis lépések sorozata” – jelentette ki Bárdos Krisztina, az IFKA Iparfejlesztési és Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, így nem egyszerre kell a vállalatoknak nagyot ugraniuk, hanem apró lépésenként tudják felépíteni azt a folyamatot, amivel képesek magasabb hozzáadott termelési érték előállítására, vagy a magasabb fejlettségi szint elérésére.

A hazai kkv-k képzéseken vehetnek részt, ahol saját tevékenységük fejlesztéséhez, a termelési folyamataik digitalizálásához kaphatnak szakmai segítséget. Ezt követően minősítést szerezhetnek.

Bárdos Krisztina elmondta, 350 vállalkozást fognak kiemelni, abból háromszázat az ipari érettség szempontjából úgynevezett ezüst fokozatúnak minősítenek, ötvenet pedig arany fokozatúnak, és ezeknek a vállalatoknak fejlesztési tervet készítenek, amelyhez további forrásbevonásra lesz lehetőség a tervek megvalósításához.

A szervezet rendezvényén, a Modern gyárak éjszakáján idén 12 megye 36 gyárában ismerkedhettek meg az érdeklődők a korszerű ipari termeléssel és az okosgyárak működésével. A tavalyi számokhoz képest sikerült mind a látogatószámot, mind pedig a csatlakozó gyárak számát megduplázni. Míg tavaly 24 gyár csatlakozott a programhoz, addig idén már 36, a látogatók száma pedig több mint háromezer volt – mondta Bárdos Krisztina.

A Turck Hungary Kft. ipari automatizálással foglalkozik. A cég számos hazai üzembe is szállít digitális megoldásokat, amelyek segítségével optimalizálhatók a gyártási folyamatok. Estók Tibor, a vállalat ügyvezetője elmondta, képesek többféle terméket, az ügyfél igényére szabva, magasabb minőségben előállítani.

Többféle terméket tudnak ugyanazon a gyártósoron előállítani, gyorsabbá tehetik az átállásokat és a szerszámcserét is. Hozzátette, mindenhol megjelennek az okoseszközök, így csökken az emberi hibázás lehetősége, és a minőség is emelkedni fog.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.