2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Gépesítés

2022. december 05. hétfő • 16:40

A gépesítettség színvonala versenyképességi kérdés a mezőgazdaságban

Miközben örülünk az agrárium múltbeli sikereinek, abban vagyunk érdekeltek, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások és termelők a következő időszakban is hatékony, jövedelmező tevékenységet végezhessenek. Ennek egyik fontos feltétele a folyamatosan fejlődő, magas szintű háttér a mezőgazdasági termelésben részt vevő gépekhez, technológiákhoz kapcsolódó szolgáltatások területén – fogalmazott Feldman Zsolt az Axiál Kft. új, bajai szervízműhelyének átadóján.

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a mezőgazdasági gépgyártó-és forgalmazó cég ünnepségén azt mondta: ez a vállalkozás partner a tudásintenzív agrárium fejlődésében. Ám mint fogalmazott, ez nem is lehet másképp, hiszen technológiai modernizáció zajlik a világban és a hazai mezőgazdaságban egyaránt, amelynek fontos jele az itthoni gépértékesítés évek óta dinamikus növekedése. 2021-ben újabb rekord született: a mezőgazdasági gép- és alkatrészforgalom átlépte a 300 milliárd forintot.

Fotó: Fekete István

Van mire büszkének lennünk, az utóbbi egy évtizedben a mezőgazdasági termelés hatékonysága másfélszeresére nőtt – emlékeztetett az államtitkár. A Megújuló vidék, megújuló agrárium program számos pályázati felhívása nyújtott támogatási lehetőséget gépek, eszközök beszerzéséhez. Az agrárkormányzat a szántóföldi növénytermesztők mellett külön figyelemmel volt a kertészetek, állattartók gép- és technológiai fejlesztési igényeire és nagy hangsúlyt fektettek a korszerű munkagépek, betakarítógépek termelésbe állítására.

Ugyanakkor az agráriumot is sújtó gazdasági körülmények, a rendkívüli aszály, az energiaválság miatt az agrárkormányzat most a vállalkozások likviditásának fenntartását segítő intézkedésekre kell koncentrálni – hitelmoratóriummal, kamatstoppal, kamattámogatási programmal segítjük a gazdálkodókat – fogalmazott Feldman Zsolt. A gépvásárlások kapcsán felhívta a figyelmet az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Max hiteltermékre, melynek révén 1,5%-os nettó ügyleti kamatszinttel lehet akár 10 éves futamidejű hitelhez jutni.

Mint mondta, mindannyiunk érdeke, hogy minél több vállalkozás legyen eredményes, ehhez kulcskérdés az agráriumban dolgozók számára a digitalizáció és precíziós gazdálkodás, amelyhez az Axiál jó partner. Ebben a versenyben segíti a mezőgazdasági vállalkozásokat a cég, nyújt számukra 21. századi szolgáltatást gépekkel, alkatrészekkel, szaktudással.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.