2021.12.04., szombat , Borbála, Barbara

Gépesítés

2021. november 17. szerda • 15:33

A hatékony vízellátás receptje és a búvárszivattyúk fajtái

Kerti és ipari munkák során gyakran gondoskodni kell a vízről, annak áramlásáról és tisztaságáról is. A víznyerő hely tulajdonságai mellett vegyük figyelembe a vízmennyiséget és azt, hogy mekkora nyomásra lesz szükség. Amikor a felszínen nem található víz, akkor pedig gyakran a felszín alól kell vizet nyerni. Ilyenkor a vízvételezéshez az egyik leghatékonyabb eszköz a búvárszivattyú. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat.

Miért és milyen esetekben érdemes búvárszivattyút használni?

A szivattyúk több fajtáját is megkülönböztetjük. Az egyik leghatékonyabb mind közül azonban a búvárszivattyú. Ezzel az eszközzel megelőzhetjük a kavitációt (vagyis hogy nyomásesés következtében folyadék fázisból hirtelen gáz fázisba menjen át az anyag) és nagyobb teljesítményre is szert tehetünk. 

Egy szivattyúnak nemcsak az ipari területeken, hanem a háztartásban is hasznát vehetjük. Amennyiben fúrt kút kiépítésén gondolkodunk a ház körül, az egyik legjobb megoldást pont a búvárszivattyú jelenti.

Természetesen a képlet nem ilyen egyszerű: a megfelelő búvárszivattyú kiválasztása tudatosságot és a műszaki adatok ismeretét is igényli. Dönthetünk azonban úgy is, hogy szakember segítségét kérjük. Alapvetően a következő szempontokat szükséges szem előtt tartani: 

  • A víz szivattyúzásának helye
  • A víz mennyisége és a nyomás mértéke
  • A kút műszaki adatai (pl. üzemi vízszint és mélység)
  • A megfelelő típusú, méretű és teljesítményű búvárszivattyú kiválasztása

Alapvetően kijelenthető, hogy a búvárszivattyú szinte minden esetben megfelelő választást jelenthet, ha legalább 8-9 méter mélységű az üzemi vízszint. Az üzemi vízszint lesz az a szint, ahol folyamatos szivattyúzás mellett beáll a vízfelszín. Ezt onnantól kell mérni, ahol a nyugalmi (avagy nyugvó) vízszint található, tehát ahol beáll a vízfelszín, ha nem történik vízkivétel. 

A merülőszivattyúk a víz felhozatalára 8 méternél mélyebben gyors és egyszerű megoldást jelentenek. 8 méternél kisebb esetekben jellemzően külső szivattyút érdemes használni. Ha pedig nincs szükség nagy emelésre vagy nyomásra, akkor elég lehet számunkra egy önfelszívó szivattyú is.


A búvárszivattyúk fajtái és típusai

Ha megbizonyosodtunk róla, hogy búvárszivattyúra van szükségünk, még mindig több kérdésre választ kell adnunk. A piacon ugyanis több típus is elérhető (méret, teljesítmény, meghajtás stb alapján.) 

Tiszta és szennyezett vízhez egyaránt megtalálhatjuk a leginkább alkalmas eszközt. A csőbúvárszivattyú pedig az egyik legnépszerűbb típus, amely vízellátásra, öntözőrendszerekhez, háztartásban, iparban és mezőgazdaságban szintén alkalmazható. A búvárszivattyúk fajtái tehát a következők lehetnek:

  • Ásottkút-szivattyúk
  • Búvárszivattyúk tiszta- és szennyezett vízre
  • Csőszivattyúk
  • Darálós szennyvízszivattyú
  • Mélykúti szivattyúk
  • Szennyvízszivattyúk

A búvárszivattyú fajtáját a kút adottságaihoz érdemes kiválasztani. Amennyiben nem vesszük figyelembe a víz fogyasztásának vagy szállításának mértékét, kárt is tehetünk a rossz felhasználással. Alapesetben szinte minden kategóriához találhatunk megfelelő berendezést. Ha még mindig nem vagyunk teljesen biztosak a vízszállításhoz tartozó igényekkel, ajánlott kikérni egy szakember véleményét. 

A búvárszivattyúk nagy előnye, hogy energiatakarékosak, ezért a havi fenntartási és üzemelési költsége alacsony. Nem hangos, mivel a mélyben működik és csak minimális karbantartást igényel.

A megfelelő búvárszivattyú kiválasztása

Abban az esetben, ha a földfelszín alól kell a vizet kinyerni és a vízlelő réteg 8 méternél mélyebben található, akkor a búvárszivattyú az egyik legjobb alternatíva. Ez biztosítja a megfelelő vízhozamot és nyomást is. Nem véletlenül olyan népszerű a szakemberek körében is. 

A Zákány Szerszámház választékában megtalálhatod az ideális eszközt, kérdés esetén pedig készséggel állnak rendelkezésedre!

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.