2021.05.06., csütörtök , Ivett, Frida

Gépesítés

2016. július 19. kedd • 10:14

A hét témája: szántóföldi trágyaszórók

Közeleg a szerves trágya kijuttatásának ideje. A műtrágya árak növekedése, a környezet védelme, a trágyakezelés szigorú szabályai egyre jobban előtérbe helyezik a trágya felhasználását és annak egyenletes, szakszerű kijuttatását. Ennek gépesítéséhez nyújtunk most hasznos tanácsokat az Agrowolf Kft, az AXIÁL Kft. és a Penda Kft. segítségével.

Agrowolf Kft.

Az RA széria tagjait már alapkonstrukciójuk szerint is különböző anyagok kijuttatására tervezték, ami jelentősen megnöveli a kiszórás hatékonyságát, a kezelési komfortot és a gépek egységeinek élettartamát. A tervezésnek köszönhetően az RA gépek a szarvasmarha trágya mellett, juh- és baromfitrágya, mésziszap, szennyvíziszap, granulátumok szállítására és kiszórására is egyaránt alkalmasak.

A professzionális felhasználásra tervezett különösen erős kialakítású alváz további felépítményekkel is szerelhető (pótkocsi felépítmény, hígtrágya tartály). A tandem futómű könnyű vontathatóságot és alacsony talajterhelést biztosít különböző területi viszonyok között is, valamint kisebb teljesítményigényt a munkavégzés közben. A gépek szériatartozéka a hidraulikus támasztóláb.

A maximális vontatási sebesség a beépített fékrendszertől függően 20 km/óra (egy körös fékrendszerrel), vagy 40 km/óra (két körös fékrendszerrel) lehet. A kiszórandó anyag továbbítását láncos-léces lehúzó láncok (2 db) végzik. A lehordó láncok hajtása hidromotorokkal történik, sebességük egy hidraulikus szeleppel, fokozatmentesen állítható a traktor fülkéjéből. A lánc védelmét megszorulás esetén egy nyomáshatároló szelep biztosítja. A szórandó anyag előaprítását és az utánszóróasztalra juttatását 2 db vízszintes bontóhenger végzi.

Az utánszóróasztal 4 db röpítő tárcsával szerelt, melyek a trágya további aprítását és terítését végzik. A bontóhengerek és a szóró asztal tárcsái mechanikusan hajtottak. A gép felszereltségéhez tartozik a hidraulikusan mozgatható lezáró lap, mellyel megelőzhető hogy a betöltött anyag a bontó hengerekre terheljen, megnehezítve azok elindítását.

A cseppmentesen záró lezárólap lehetővé teszi hígabb anyagok szállítását és kiszórását is. A gépek valamennyi, a kiszórandó trágyával (egyéb anyaggal) érintkező alkatrésze, kiváló minőségű, maró anyagoknak ellenálló bevonattal készül. A gép mechanikus hajtása száraz kuplungos, hangjelzést adó biztosítással van ellátva.

Wolf Gábor
Agrowolf Kft.

www.agrowolf.hu

*

AXIÁL Kft.

 

Az Európai Unióban nagy figyelmet fordítanak a melléktermékek kezelésére, a tápanyag visszajuttatására. A műtrágya árak növekedése, a környezet védelme egyre jobban előtérbe helyezi a trágya felhasználását és annak egyenletes kijuttatását.

Az állattartó telepeken egyre nagyobb gondot jelent a szerves- és hígtrágya kezelése, gyűjtése és kijuttatása az uniós környezetvédelmi követelmények szem előtt tartásával.

Az országot járva több helyen láttam, hogy ezeket a szempontokat nem tartják be maradéktalanul, de szerencsére ezek száma egyre csökken. Láttam olyat is, hogy pótkocsiról lebillentik a trágyát, majd egyszerűen tolólappal széttúrják, aztán valamikor talán le is szántják. Sajnos ez nem jó megoldás, mert a kupacok helyén a túlzott terhelés miatt, a csapadékszegény időjárásunknak és a tápanyaghiánynak köszönhetően nem lesz termés. Ettől egy lépcsőfokkal jobb variáció a függőleges tengelyű trágyaszóró. Úgy gondolom, hogy a szervestrágya 40-50 százalékát még napjainkban is T 088-as gépekkel szórják, ezek kis munkaszélességüknek köszönhetően sűrűn tömörítik a talajt.

Az AXIÁL Kft. által képviselt németországi ANNABURGER cég nagy tapasztalatokkal rendelkezik a trágyaszórók gyártásában és fejlesztésében. A jól ismert T 088-as gépeket korszerűsítve alakították ki a HTS univerzális szórókocsi sorozatot, amelyek alkalmasak istállótrágya, baromfitrágya, mésziszap és komposzt kijuttatására.

A hidraulikusan meghajtott láncos lehordó szerkezet előre és hátra is járatható. Az előtolás sebessége fokozatmentesen, hidraulikus szelepen keresztül – akár a traktor fülkéjéből is – szabályozható, amellyel a kijuttatás mennyisége precízen beállítható.

A vízszintes tengelyű tépőhengerek a nagyobb csomókat felaprítják és egy hátfalnak dobják. A hátfalról lehulló anyagot 2 db nagy átmérőjű, lapátokkal ellátott röpítő tárcsa teríti szét rendkívül egyenletes szórásképet biztosítva. A tépőhengerek előtti, hidraulikusan mozgatható zsalu segítségével tudjuk a csibetrágya, pontos szórását beállítani.

A lehordó lánc feszessége rugóterheléssel egyszerűen automatikusra beállítható.

A röpítő lapátok jó beállításával akár 20-25 méteres munkaszélesség is elérhető, ezáltal a taposási kár jelentősen csökkenthető.

Az idei esztendőtől ugyanilyen rendszerű szóró szerkezettel ellátott OEHLER trágya szórókkal és letoló kocsikkal is lehetséges a trágya pontos kijuttatása.

A környezet védelme és a jobb termés érdekében mindenképpen a röpítő tányéros rendszert javasolom.

Angeli Gyula
termékmenedzser
AXIÁL Kft.
www.axial.hu

*

Penda Kft.

A talaj tápanyag utánpótlását a termesztett növényektől függetlenül minden, gazdaságban biztosítani kell. Ahol ennek elhagyásával próbálnak „gazdaságosabban” termelni, ott néhány éven belül jelentősen csökkenni fognak a termésátlagok. A műtrágyák intenzív használata segít ugyan hosszabb ideig is biztosítani a talajerőt, de erősen károsítja az ökoszisztémát és rontja a talajszerkezetet. A legjobb megoldás manapság is a szervestrágyák használata, mivel így a földek termőképessége fenntartható, a környezetet károsító anyagok mellőzésével, vagy csökkentésével is.

Olaszországi gyártóink, a szervestrágya kijuttatására többféle eszközt fejlesztettek ki a vízszintes és függőleges, szórótányérral is kiegészített tépőhengeres hátul szórótól, a turbinás oldalra szóró kocsikig. Gépeink kiviteltől és típustól függően használhatók a szőlő és gyümölcs ültetvények, kertészeti és szántóföldi kultúrák talajerő pótlására.

A tépőhengeres szórószerkezet a pótkocsi hátulján van elhelyezve, hajtását egy bonyolult hajtómű rendszer biztosítja. A szerkezet kései aránylag egységes és kisméretű rögöket szórnak ki a kocsi szélességétől csak alig nagyobb sávban. Egyes típusokon a szórás távolságának növelésére a tépőhengerek alján szórótányérokat is elhelyeznek. Típustól függően a szórásszélesség: 1,2-15 m, a nyomtáv 1,55-2,5 m lehet.

A turbinás szórószerkezetet a kocsi elejére helyezik el, a turbina jobboldalra teríti az anyagot. Típustól függően a szórásszélesség: 0,2-12 m, a nyomtáv: 1,3-2,55 m lehet.

A turbinás gépek minden ágazatban hatékonyan alkalmazhatók.

Előnyei: A turbinás szerkezet nagyobb szórásszélességet biztosít. A szervestrágya-szórónak a kihordó szerkezete előre mozgatja a raktérben lévő anyagot, így a traktor hátsó tengelye folyamatosan terhelve van, biztosítva ezzel az egyenletes vonóerőt. A kezelő folyamatosan figyelemmel kísérheti a terítést. A feltekeredett kötöző zsinegek eltávolítása kevesebb időt vesz igénybe. A hajtást nem kell hátravinni és több hajtóművet alkalmazni, ezért az energia felvétel kevesebb, a szerkezet felépítése egyszerűbb, a karbantartás és javítás könnyebb és olcsóbb.

Fejér Lajos
Penda Kft.,
www.pendakft.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.