2022.12.09., péntek , Natália

Gépesítés

2018. január 24. szerda • 17:56

A hét témája: A jövő mezőgépészein az agrárvilág szeme

A mezőgépész szakma képviselői évek óta komoly erőfeszítéseket tesznek a szakmai utánpótlás elősegítése érdekében. A több éves munka gyümölcse beérni látszik, 5 év alatt duplájára növekedett a mezőgépész szakiskolába jelentkezők száma. A hallgatók elkötelezettségéről és szakmában tartásáról az agrotrend.hu Harsányi Zsoltot, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnökét kérdezte.

Miközben a gazdaság egy szép, izgalmas területéről beszélünk, mégis komoly kihívást jelent az utánpótlás kérdése. Mit tapasztalnak, a képzésbe már bekerült hallgatók szemlélete, hozzállása hogyan változott az elmúlt években?

- Mindenki szeret játszani, játékosan tanulni, ezért nekünk is ki kell tapasztalnunk, hogy hogyan tudjuk úgy átadni a szakmai ismereteket, hogy közben ez a hallgatóknak ne legyen teher, ne legyen munka, ne érezzék, hogy kötelező.

A 16-18 éves tanulók nagyon élvezik, ha az oktató segítségével kombájnt irányíthatnak, kimehetnek a földre egy traktorral vagy akár egy használhatatlan motort megjavíthatnak.

Fontos, hogy lássák a munkájuk eredményét. Mindegyik gyerek alkotni szeretne, de teljesen máshogy, mint 20-30 évvel ezelőtt, hiszen ők már egy másik generációhoz tartoznak. Ezt tudomásul kell venni.

Harsányi Zsolt: A tanulók nem élvezik a monoton munkát, ezért amit lehet, gépesíteni kell - fotó: agrotrend.hu

Az elmúlt két évben megduplázódott a mezőgépésznek jelentkező szakiskolások száma. Mekkora feladatot jelent az ő szakmában tartásuk?

- Úgy látjuk, hogy a tanulóknak biztonságot nyújt konkrét feladatok mentén végezni a gyakorlati munkát. Ahhoz, hogy a nap végét elégedetten zárják, valóban jól is kell érezniük magukat a tanulás során, ezért pedig mindent igyekszünk meg is tenni. Harmadik alkalommal hirdettük meg a mezőgazdasági gépész, gépésztechnikus és gépjavító szakos középiskolásoknak az elmúlt években nagy sikerrel megrendezett vetélkedőt. A decemberben kezdődött versenyre 38 csapat közel 200 diákkal nevezett az ország 22 középiskolájából. A MezőgépÉSZek országos szakmai verseny döntőjére az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kísérőprogramjaként január 25-én kerül sor. A győztes csapat tagjai kijuthatnak Németországba a Fendt és a John Deere gyárba.

A vetélkedőn részt vevő fiatalok már megízlelhették a szakma ízét és remélhetőleg el is kötelezték magukat.

- Meggyőződésem, hogy a versenyen induló valamennyi diák kiváló munkaerőként, remek szakemberként lép majd a mezőgazdasági és élelmiszeripari termelés területére.

Míg 2013-ban kevesebb mint 1200 diák választotta a mezőgépész szakmát továbbtanuláskor, 2017. őszén - minden eddigi rekordot megdöntve - 2700 mezőgépész diák kezdte meg tanulmányait. Ez a tendencia hogyan fokozható?

- A szövetség évente több mint 50 millió forintot fordít a "Legyél Te is mezőgépész!" programra, melynek eredményeit a számok is jól mutatják. Szerencsére egyre több támogatót tudhatunk magunk mellett: tavaly együttműködési megállapodást kötöttünk a Földművelésügyi Minisztériummal, ami az első kézből származó, naprakész szakmai segítség mellett komoly anyagi hozzájárulást is nyújt a pályaorientációs kampányhoz. A szakma népszerűsítésének ügyét az MKB Bank is felkarolta, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági  Kamarával való együttműködésünk is szintet lépett. A Hunexpo-val, a Szent István Egyetemmel és a szakiskolákkal kötött együttműködés eredményeként idén 25 iskolából 3000 középiskolás diák és több száz egyetemista jut el a kiállításra.

Szükség van minden támogatásra, mivel a mezőgazdasági és mezőgépész szakemberhiány komoly és hosszú távú fennakadást okozhat a mezőgazdasági és élelmiszeripari termelésben. 

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.