2019.10.23., szerda , Gyöngyi

Gépesítés

2017. október 11. szerda • 15:31

A hét témája: Az Agritechnica 2017 aranyéremmel díjazott innovációi

A világ legnagyobb mezőgazdasági gépkiállításán és -vásárán november közepén 2900 kiállító több mint 20 ezer terméke kerül mustrára Hannoverben. Az idei kiállításon 320 új innováció lesz látható

A kétévenként megrendezett kiállítás évtizedek óta a legtöbb innovációt, azaz az elsődleges újdonságot vonultatja fel. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy német mezőgazdasági géppiac és a német mezőgépgyártás is Európában a legnagyobbnak számít, illetve a német mérnökök is élen járnak az innovációk létrehozásában. Van tehát összemérési lehetőség az innovációkban és a piaci marketingben is.

Ez a kiállítás vonzza a legtöbb látogatót is (mintegy 400 ezer főt), a hazai szakemberek és gazdák mellett a világ minden részéről érkeznek az újdonságokra kíváncsi és vásárlási szándékkal rendelkező látogatók ezrei Hannoverbe.

Az idei kiállításon 320 új innováció lesz látható. Közülük (mintegy 30 fős) nemzetközi szakértőkből álló zsűri két innovációt díjazott aranyéremmel és 29-et ezüstéremmel. Az érmeken 20 gyártó osztozkodott. Közülük a legtöbb érmet a Claas (1 arany, 4 ezüst), gyűjtötte be. Két-két ezüstérmet mondhat magáénak az Amazone, a John Deere, a Fliegl, és a Pöttinger. A többi 14 márka egy-egy éremmel büszkélkedhet, közülük is csak egy a Kemper vihet haza aranyérmet, a többiek ezüstösek lettek.

Aranyérmes innovációk

  • CEMOS AUTOTHRESHING – autonóm önszabályzós automata cséplőrendszervezérlés a Claas szalmarázós és hibrid gabonakombájnjaihoz

Fejlesztő: Claas Vertriebsgeselschaft mbH, Németország

A Cemos AutoThreshing teljesen automatikusan szabályozza a tangenciális (keresztdobos) cséplőrendszereknél a cséplődob-fordulatszámot és a kosárhézagot a mindenkori cséplési körülményekhez igazodva. A betakarításra kerülő termény fajtájának megfelelően mindig optimalizálja a beállításokat és a legnagyobb cséplési teljesítményt biztosítja a betakarítás során. Az autonóm rendszer az ellenőrzést és a szabályozást automatikusan végzi, de gépkezelője amennyiben szükségesnek látja, bármikor módosíthatja a beállításokat.

A Cemos Automatic fedélzeti elektronikával szerelt kombájnoknál az AutoTreshing kommunikál a kombájn többi asszisztencia-rendszerével, különösen a Cruise Pilot automatikus sebességszabályozással. Az AutoTreshing kíméletes cséplést biztosít, amelyet a másodlagos magleválasztás, a tisztítási hatékonyság és a munkasebesség függvényében szabályoz.
 

  • STALKBUSTER – silókukorica gyökércsonkzúzó berendezés sorfüggetlen silókukorica-betakarító adapterhez

Fejlesztő: Kemper Mashinenfabrik GmbH &Co.KG, Németország
Együttműködő partner: John Deere GmbH & Co. KG, Németország

A sorfüggetlen silókukorica-adapterek alá beépített szárzúzó felaprítja és elteríti a levágott teljes kukoricanövény visszamaradt talaj feletti csonkjait és az elhullott szár- és csőmaradványokat. Ezzel egyrészt nagymértékben csökkenti a kukoricabogár- és fuzáriumfertőzés veszélyét hordozó csonkokat és szármaradványokat, másrészt a csonkok esetleges kártételét a szecskázók és a szállítójárművek gumiabroncsainál.

agrotrend.hu / Dr. Hajdú József

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.