2021.04.21., szerda , Konrád

Gépesítés

2018. január 31. szerda • 16:08

A hét témája: Az idei AgromashExpo és AgrárgépShow újdonságai

Az ország legjelentősebb agrárseregszemléjén szemezgettünk az új gépek közül.

Iseki TLE 3400 kompakt traktor

Elsősorban a kommunális és kertészeti gazdálkodás területén jól kihasználható kompakt traktort egy 3 hengeres 1,5 literes, 37 LE teljesítményű ISEKI gyártású motor működteti. Három tartományban üzemeltethető fokozat nélküli hidrosztatikus meghajtású a járószerkezete. Maximális sebessége 26 km/h. Kapcsolható összkerékhajtással rendelkezik.

fotó: agrotrend.hu

Hidraulikus kormányberendezése szervó rendszerű. A hátsó TLT-je 540 f/min fordulatszámmal működtethető, az opcióban rendelhető mellső TLT-je elektrohidraulikus kapcsolású és 2000 f/min fordulatú.

Két hidraulikaszivattyújának összteljesítménye 39 l/h. A hátsó emelőszerkezete 1000 kg-mal terhelhető. Fülke nélküli bukókeretes kivitel, legnagyobb szélessége 1492 mm.

Kverneland Optima 5X 8, TF profi pneumatikus szemenként vetőgép sorműtrágyázóval

A Kverneland/Kubota legújabb fejlesztésű robusztus felépítésű széles sortávú (kukorica, napraforgó stb.) kultúrák nagy sebességgel és területteljesítménnyel történő vetésére alkalmas. A sortávolsága 75 cm, a tőtávolsága széles (12-36 cm) tartományban fokozatmentesen szabályozható.

fotó: agrotrend.hu

A masszív felépítésű öntöttvas szerkezetekből felépülő direkt- és mulcsba vetésre is alkalmas vetőelemei elektromos meghajtásúak, így akár menet közben változtatható a tőtávolság a gépen. A vetőelemek mulcsrendező csillagokkal masszív mélységhatároló kerekekkel, kéttárcsás vetőcsoroszlyákkal és állítható talajnyomású sortakaró kerékkel rendelkeznek.

A pneumatikus vetőszerkezete szívó-nyomó rendszerben dolgozik. Magtartályai 75 literesek. A központi műtrágya tartályába 1200 liter műtrágya tölthető. Legnagyobb vetési sebessége 16-17 km/h.

ER.MO. lazítós nehéz kompakt tárcsás borona

A nehéz kötött talajok profi tarlóművelő eszköze. A függesztett kivitelű 250-280 LE-s traktorokkal üzemeltethető lazítóval kombinált, kompakt tárcsa elején 4 db szárnyas lazítókés 35-40 cm mélyen vágja át a tartóban lévő gyökereket és lazítja át annak felső rétegét.

Az utána dolgozó kétsoros 24 db 570 mm átmérőjű csipkés tárcsalapokból felépülő kétsoros kompakt tárcsa 12-15 cm mélyen dolgozza, aprítja, porhanyítja és keveri a talaj és a tartó felső rétegét. A gépen a harmadik szekcióban dolgozó kettős rudas henger zárja le a művelt talajfelszínt.

Massey Ferguson 8740 Dyna VT szupernehéz univerzális traktor

A Massey Ferguson zászlóshajójának tekinthető szupernehéz univerzális traktor Agco Power – gyártmányú, 6 hengeres Common Rail befecskendezésű elektronikus vezérlésű motorjának max. teljesítménye 405 LE (298 kW), maximális nyomatéka pedig 1600 Nm. A motor EGR+SCR+DOC füstgázkezelésű rendszere a Tier 4 final/Stage IV környezeti normákat követi.

fotó: agrotrend.hu

A sebességváltója fokozatnélküli Agco Dyna VT. A motor és a sebességváltó munkáját dinamikus motormenedzsment hangolja optimumra. A traktor legnagyobb sebessége 50 km/h. A Load Sensing hidraulikus rendszerét 205 l/min teljesítményű szivattyú látja el olajjal.

A hátsó függesztőműve 12.000 kg-mal terhelhető, a mellső pedig 5.000 kg-mal. A hátsó TLT-je 540 Eco/1000 f/min fordulatszámon üzemeltethető, a mellső TLT 1000 f/min fordulatú. Rugózott a mellső hídja és a négyoszlopos, magas komfortú a vezetőfülkében GPS, ISOBUS, érintőképernyős display és Multipad-Joystick is megtalálható.

Versatile 335 nehéz univerzális traktor

A kanadai Vinnipegben készülő nehéz univerzális traktort kifejezetten a nehéz talajmunkákra és kapcsolt gépek üzemeltetéséhez fejlesztették ki. Cummins QSL 9iT4, turbófeltöltős 8,9 liter lökettérfogatú 6 hengeres motorjának névleges teljesítménye 335 LE, maximális teljesítménye pedig 370 LE, max. nyomatéka 1532 Nm.

fotó: agrotrend.hu

Sebességváltója 16 előre/9 hátra fokozattal rendelkező Full Powershift. A traktor maximális sebessége 40 km/h. Load Sensing hidraulikus rendszerét 208 l/min teljesítményű szivattyú szolgálja ki, de High Flow rendszerű hidraulikával és 273 l/min szállítású szivattyúval is rendelhető.

A hátsó függesztő szerkezetének emelőképessége 8550 kg. Rugózott a fülkéje és a mellső hídja is. Tágas vezetőfülkéjének belső térfogata 4,22 m3. A fedélzeti elektronikája GPS és ISOBUS előkészítéseket tartalmaz, joystickkal vezérelhető.

Kirovec K-743 csuklós kormányzású nehéz traktor

A szentpétervári Kirov Művekben készülő, az orosz traktorgyártás büszkeségének tekinthető, egyre több országba exportálásra kerülő traktor. OM 470 LA E4-1, hathengeres, 435 LE-s Mercedes-Benz motorral készül. Az elektrohidraulikus kapcsolású 6 előre és 3 hátra fokozatú sebességváltója automatikus, vagy kézi üzemmódban használható.

fotó: agrotrend.hu

A traktor legnagyobb sebessége 40 km/h. A mellső tengelye rugózott kivitelű. A tandemmeghajtású hidraulika szivattyúinak összteljesítménye 280 l/min. A három meghajtású hátsó TLT-je kétfokozatú és 540/1000 f/min fordulatszámon üzemeltethető.

A hátsó hidraulikus függesztő szerkezete 6000 kg-mal terhelhető. A tágas vezetőfülkéjében CommandPost 2 joystik és teljes elektrohidraulikus vezérlés található.

JCB 536-70 Agri teleszkópos rakodó

A rakodót egy 4,4 literes, 4 hengeres, 125 LE-s, CR JCB Ecomax turbódízel motor működteti. Sebességváltója hatsebességes Torque Lock nyomatékváltóval felszerelt powershift váltó, amelynek a legnagyobb sebességi fokozata 33 km/h.

fotó: agrotrend.hu

A rakodó hidraulikus rendszerét 140 l/min teljesítményű szivattyú szolgálja ki 260 bar nyomáson. Maximális emelési magassága 7 m, maximális emelési kapacitása pedig behúzott gémmel 3,6 tonna, max. emelési kinyúlással pedig 2,5 tonna. A rakodó belső fordulási sugara 3,7 m.

A járószerkezete összkerékhajtású és összkerék kormányzású. A munkaeszközök „Zbar” rendszerrel csatlakoztathatók a rakodó gémjéhez. Joystick-kal vezérelhető.

Väderstad Spirit 600S pneumatikus gabonavetőgép

A 140-150 LE-s traktorokkal üzemeltethető sűrűsoros – sortávolság 12,5 cm – gabonavetőgép vetőcsoroszlyáinak száma 48 db, a munkaszélessége 6 m. Osztható magtartályának térfogata 3,9 m3. Egyidejűleg a gabonavetéssel starter műtrágya kijuttatására is alkalmas.

fotó: agrotrend.hu

A gép elején Cross Board simítók egyengetik el a talajfelszínt. Azokat követően kettős tárcsasor készíti a magágyat és helyezi ki a starter műtrágyát a sorközökbe, majd az Offset gumiabroncshengerek tömörítik elő a magágyat. A hátul elhelyezkedő vetőgerendelyen két sorban elhelyezkedő V alakú vetőtárcsák helyezik ki a magot sorban, amelyet a magtakaró kerekek zárnak be. Legvégül fésűsborona rendezi el a talajfelszínt.

A vetőmagot Fenix adagoló juttatja el a csoroszlyákhoz. Elektronikus vetésellenőrző is tartozik a géphez.

Amazone Cayros XM 4-1050 váltvaforgató eke

A Mosonmagyaróváron gyártott négyvasú váltva forgató, változtatható függőszélességű középmélyszántó függesztett eke a 100-140 LE közötti teljesítményű traktorokhoz illeszkedik. Barázdában járó üzemmódban üzemeltethető.

fotó: agrotrend.hu

Az ekefejek osztása 105 cm, a gerendely magassága 82 cm, a gerendelyének keresztmetszete 150x100x8 mm. A 36,40,44 és 48 cm-es fogásszélességre beállítható ekefejein található kormánylemezek típusa WST 430. Az ekefejek fogásszélessége 4 fokozatban állítható, így a munkaszélesség 1,44 és 1,92 m között változtatható.

ER.MO FS.1/1 váltva forgató rigoleke

Az egyvasú váltva forgató rigoleke a mélyen – 80 cm-en – végzett talajforgatás eszköze (pl. szőlő, vagy intenzív gyümölcs telepítések esetén). Traktorigénye 250-350 LE. Munkaszélessége 80-90 cm. A robusztus felépítésű függesztett eke tömeg 2.100 kg. Hidraulikus állítással tarlón, ill. barázdában járó üzemmódban is használható.

Erősített kivitelű átbillenő mélységhatároló kerekekkel rendelkezik. Manapság már kevesen gyártanak ilyen kivitelű rigolekéket. Ezek egyik jeles képviselője az olasz ER.Mo s.r.o.

agrotrend.hu / Dr. Hajdú József

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.