2021.06.24., csütörtök , Iván

Gépesítés

2016. augusztus 02. kedd • 15:00

A hét témája: ekék, lazítók - innováció a gyakorlatban

A kalászosok betakarítása után már a megfelelő talajműveléssel előkészíthetjük a következő kultúra vetését, sőt akár a hozamra is hatással lehet a megfelelő talajállapot. Ezen a héten ekékből, és lazítókból válogattunk.

Amazone Cayron 200 V függesztett váltvaforgató eke

Az AMAZONE az első saját fejlesztésű ekéjével a cég saját innovációs erejét bizonyítja, és ezzel kapcsolódik a Rud. Sack és a BBG Leipzig cégek 150 éves eketörténelméhez.

A Cayron 200 függesztett váltvaforgató eke 5 és 6 vasú kivitelben legfeljebb 240 LE teljesítményű traktorokhoz készült. A Cayron 200 ekénél az eketestenkénti fogásszélesség három fokozatban, 40 cm-re, 45 cm-re és 50 cm-re állítható be. Az itt látható Cayron 200 V típus szériafelszereltségként hidraulikus fogásszélesség állítással rendelkezik. Az eketestenkénti fogásszélesség fokozatmentesen állítható 30 és 55 cm között, hogy rugalmasan tudjon alkalmazkodni a különféle üzemeltetési körülményekhez. Az első eketest fogásszélességének beállítása a Cayron 200 V típusnál ugyancsak szériafelszereltségként hidraulikusan történik.

A tartóbak átmenő, rugózott alsó függesztőkar tengellyel van felszerelve, amely nagyon jó csillapítási funkciót lát el úgy, hogy a traktor emelőszerkezetének igénybevétele egyértelműen csökken. Ez a tengely jobb és bal oldalon egy-egy önbeálló csapággyal van szerelve, amelyek a fellépő lökésszerű igénybevételeket hatásosan elnyelik. A traktor függesztőkarjaiba illeszkedő golyók a tengely anyagából vannak kiképezve. A hagyományos, különálló függesztőgolyós megoldásnál a függesztőtengely és a golyó kapcsolatánál kopás lép fel, itt viszont a csatlakozási pontokon nincs mozgás, hanem a már említett tengely-csapágyak fognak forogni. A csapágyazás és egyúttal a tengely két magasságban is felszerelhető, hogy a traktor geometriájához - kerékméretéhez megtaláljuk a megfelelő pozíciót, ezáltal elérve a kedvező vontatási viszonyokat.

A forgatótengely 130 mm átmérőjű, csőtengely kivitelű, és két azonos méretű, nagy teherbírású és robusztus kúpgörgős csapággyal van felszerelve. Ezek por ellen tömítettek és kenhető kivitelűek a nagy üzembiztonság garantálásához. A csőtengelynek köszönhetően a hidraulikatömlők tisztán átvezethetők a tornyon keresztül. Ez lehetővé teszi a zavartalan átfordítási folyamatot.

Az eke keresztirányú vízszintességét két könnyen hozzáférhető csavarorsós ütközővel lehet beállítani.

A 100 cm hosszirányú eketest-távolság, a 83 cm-es gerendely-magassággal és az erősre méretezett zártszelvény gerendely sima felületével együtt maximális anyag áthaladást biztosít. A gerendely 200 mm magas, 120 mm széles, 8,8mm falvastagságú zártszelvényből készült. A keskenyebb oldalára állított téglalap alakú szelvény nagy előnye a minimális hosszirányú alakváltozás, ami az egyenletes munkamélységet biztosítja az eke teljes hosszán.

A gép nyírócsavaros biztosítású. Az ekeszárt a tartója két oldalról veszi körül, ezért a nyírócsavar valóban csak nyíró igénybevételnek van kitéve. Az ősz folyamán a Cayron ekék elérhetők lesznek hidraulikus ekefej-biztosítással is.

A munkagépen az Amazone univerzális, „U40” jelű ekefeje található, amelynek egyik ismérve a nagyméretű kopóbetétet. Manapság a szántási sebesség megnövekedett, ezáltal a kormánylemezen a kopási pont hátravándorolt. Az Amazone a nagyméretű kopóbetéttel azt a jelenséget előzi meg, hogy a hátratolódott kopási pont miatt a kormánylemezt idő előtt kelljen kicserélni.

Az orrbetét nagy átfedéssel illeszkedik az ekevasra, ezért nincsenek szabadonálló élek, így nem akadhatnak be drótok, bálamadzagok a szántás folyamán.

Természetesen az Amazone ekéhez is egyre több kiegészítő, variáció érhető el, csoroszlyák, előhántók, lefordító lemezek, barázdaszélesítő, szántáselmunkáló, újabb kormánylemezek kötött talajokhoz.

FRAMEST FRALAZ

Az utóbbi esztendőkben örvendetesen megnőtt azoknak a gazdálkodóknak a száma, akik a termelés biztonságosabbá tételében fontos szerepet szánnak a talajaik megfelelő szerkezeti állapotban tartásának.

Szerencsére a talajművelésről szóló írásokban is kiemelt helyet kap a mélyítő művelés fontossága.

2000-nél több Framest Fralaz lazítókés tartja jó kondícióban azokat a földeket, amiken ezeket az eszközöket használják, és vetésforgó szerűen 3-4 évente ugyanoda visszatérnek. A táblavégi forgók és a művelő utak 1-1 késsel történő évenkénti lazítása mindenképpen indokolt.

A Framest lazítók függesztett rendszerű munkagépek 60-260 kW-ig. A gépek háromszög alakú váza nagy szakító szilárdságú melegen hengerelt zártszelvényből készül. A lazítókések ehhez a vázhoz mobil késtartó bilincsekkel kapcsolódnak. Lehetőséget biztosítunk, hogy a kések közötti távolságot az adott talajviszonyokhoz (nedvességi viszonyokhoz) lehessen igazítani. A kések egyenesek, az alsó részénél enyhén negatív szögállású, ez csökkenti a mélyebb rétegek felszínre, vagy felszín közelébe emelését. A kés kopóéle is enyhén negatív szöget zár be a függőlegessel, ez csökkenti a felszínre hozott hantok és rögök arányát, főleg nyár végén repce alá történő sekélylazításnál.  A jó emelő-repesztő hatást a késekre szerelt szárnyas kopócsúcs biztosítja. Egyre gyakrabban találkozhatunk azzal a művelési móddal, hogy az őszi szántás helyett lazítót használnak parabola formájú késekkel.

Hibátlan elgondolás, ha úgy vonul a télbe. Nyár végi használata megfontolandó, hiszen olyan nagymértékű rögösödést okoz, mely rögök csapadékszegény időszakban elművelhetetlenek. A FRALAZ tulajdonosok számára lehetőség adódik mindkét kialakítású művelő eszköz használatára, hiszen az egyenes- és a parabola kés pozíciója a késtartó bilincsben azonos.

A munkafolyamat során keletkező minimális árkot az állítható pozíciójú tüskés, vagy gyűrűs henger zárja le. A hengerek a tömörítés mellett a pontos mélységhatárolást is elvégzik.

VOGEL NOOT TERRADIG XS 9 késes lazító

Törökszentmiklóson immár 8 éve gyárt a VOGEL NOOT középmély és mélylazítókat, amelyek közül a legsikeresebb a Mezőgépshow-n is látható XS típus. A VOGEL-NOOT piacvezető lazítói 5, 7, 9 és 11 késsel találhatóak a kínálatban, függesztett vagy akár vontatott kivitelben. Az XS lazítónál a keretmagasság 95 cm, így elérhető akár a 60 cm-es munkamélység is, ezért talajtípustól és szármaradványtól függetlenül igen széles körben alkalmazhatóak. A lazító 120 x 120 mm-es robosztus vázzal rendelkezik. Az agresszív késformával szerelt eszköz még a nagyobb munkamélység esetén is viszonylag kevés vonóerőt igényel. A túlterhelés elleni védelem szakítócsavaros biztosítású késekkel van megoldva. A csavar védett helyen, magasan van elhelyezve, de az elhelyezése lehetővé teszi a szükség szerinti gyors és kényelmes cserét is.

A TerraDig lazítón két sorban elhelyezett, speciális kialakítású késszárak különösen alkalmasak a nagy mélységű munkavégzés mellett a talaj felső rétegének átdolgozására és a növényi szármaradványok nagyfokú talajba keverésére egy időben. Ezt a feladatot a késszáron elhelyezett szárnyas kések végzik, amelyek helyzete és intenzitása állítható. A késszárak vágóéllel kombinált kopólemezzel vannak ellátva, a munka intenzitás és az élettartam növelése érdekében.

A fordítható lazító orrbetét 120 mm-rel nyúlik túl a késszáron, így biztosítva a megfelelő hosszúságú élettartamot az intenzív munkavégzés mellett is. Az orrbetét 530 mm-es szabad hosszával és a fordíthatóságával garancia a hosszú élettartamra.

A megfelelő végső talajállapotot lezáró hengerrel érjük el. A gépen a duplasoros tüskés hengert látjuk, mely igen jó aprító hatással rendelkezik, valamint meggyőzően keveri a talajba a felszínen található szármaradványok nagy részét is. Ezáltal egy viszonylag laza, nem túl tömörített felszínt hagy maga után. A kettő henger egymáshoz képesti helyzete is állítható, az első henger enyhén magasabbra állításával még jobb eredményt érhetünk el. Mindegyik TerraDig lazító alaphelyzetben hidraulikus állítású lezáró hengerrel rendelkezik. Fontos kiemelni, hogy nem csak az itt látható kétsoros tüskés hengerrel szerelhető a lazító, hanem a többi munkagépnél már megszokott kialakítású egyéb hengertípusokkal is. ( Pl.: TerraPak-ékgyűrűs henger, tarajos henger )

A végső tiszta talajfelszínről és bakhátmentes munkáról oldalsó terelőlemez gondoskodik, mely automatikusan igazodik a beállított munkamélységhez.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.