FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Gépesítés

2018. május 09., szerda • 13:51

A hét témája: Takarmánykeverő-kiosztó kocsik csúcsra járatva

A közelmúltban két igazi újdonságokat tartalmazó takarmánykeverő-kiosztó kocsi mutatkozott be. A Siloking Selfline eTruck 8 egyáltalán nem szennyezi az istálló levegőjét, a Strautmann Verti-Q-System használatához pedig már ember sem kell.

A Siloking Selfline eTruck8 elektromos meghajtású akkumulátorokról működtetett, 8 m3-es keverőtartállyal és egy függőleges kúpos keverőcsigával rendelkező kiosztó kocsi.  Azon kívül, hogy rendkívül csendes, egyáltalán nem szennyezi az istálló levegőjét, mindkettő kedvező hatással van a tejelő állatok egészségére és termelő képességére. A gyártó 10 m3-es tartállyal szerelt kivitelben is kínálja a Selfine eTruck-ot.

A fedélzeti elektronika a teljes keverési és kiosztási folyamatot dokumentálja - fotó: siloking.com

Az eTruck8 építésénél és gyártásánál kooperációs partnerként részt vesz a Junghenrich GmbH, az egyik legnagyobb német elektromos villástargonca-gyártó cég is. Az szállítja a 465 Ah-s 1200 kg tömeget nyomó ólomakkumulátor-telepet (de 620 Ah-s is kérhető), valamint az elektromos hajtásokat. A magajáró elektromos meghajtású takarmánykeverő-kiosztó kocsi alváza bölcsőszerű kialakítású és alacsony építésű, a vezetőfülkéje a gép elején alacsonyan helyezkedik el.

A nagyobb méretű (355/50R225) mellső kerekei hajtottak, hátsó kerekei pedig 45 fokban kormányozhatók el.

A keverő-kiosztó kocsi mindössze 2,25 m magas és 23 m széles, így a kisebb méretű istállókban is jól használható.

A járószerkezetét egy 18 kW-os, a keverőcsigát egy változtatható fordulatszámú 15 kW-os villanymotor hajtja meg. A hidraulikus rendszert 3,5 kW-os elektromotor működteti. A kocsi sebessége 0-20 km/h tartományban fokozatmentesen változtatható. A keverőcsiga 17/33/45 f/min fordulatszámokkal működtethető. A kiosztószalag a kocsi mindkét oldalára képes a takarmányt kiadagolni.

A Siloking eTruck természetesen 1 kg-os pontosságú bemérő mérleggel is rendelkezik,

amely WLAN vezeték nélküli rendszerben közvetíti az adatokat a termináljának és telepi számítógép képernyőjére.

A teljesen lemerült akkumulátorok feltöltése 400 Voltos hálózatról 11 órát vesz igénybe. A nagyobb (620 Ah-s) akkumulátorhoz 5,5 órás gyorstöltő is beszerezhető plusz áron. Az akkumulátortelep élettartama a villás targoncákkal szerzett tapasztalatok alapján 1600 töltést bír ki, amely 4,5 éves életciklusnak felel meg.

A gyakorlati mérések szerint az eTruck fajlagos energia-felhasználása 3 kW/t takarmány, amely 0,3 l/t gázolajnak felel meg.

Ennél kisebb energia-felhasználású takarmánykeverő-kiosztó kocsi nem nagyon létezik a piacon.

A másik újdonság a magyarországi gyárral is rendelkező Strautmann Verti-Q-System vezető nélküli autonóm közlekedésre alkalmas önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsija, amely a tavalyi Agritechnica 2017 kiállítás egyik új innovációs szenzációja. A kocsi IQ intelligens elektronikával készül és nagy, centiméteres pontosságú GNSS (Global Navigation Satellite System) műholdas helyzet-meghatározással, valamint az arra épülő automatikus kormányzással rendelkezik.

Már a takarmányozáshoz sem kell ember - fotó: agriland.ie

Látó lézerradarok, 3D-s lézerszkenner, pozicionáló szenzorok irányítják és vezérlik a mozgását. A kocsi önállóan keresi fel a silóteret, ahol az önrakodó silómarójával felvételezi a beprogramozott silómennyiséget, majd abraksilókból a premixeket és az erőtakarmányokat, haladás közben bekeveri azokat és folytatja az útját az istállóba, ahol program szerint elvégzi a kiosztást, majd visszatér a silótérbe.

Keverőtartálya 17 m3-es és két függőleges kúpos csiga végzi benne a keverést.

Az autonóm Verti-QS kocsin beprogramozhatók az útvonalak, a sebességek, a takarmánykomponensek mennyisége, a keverési idő és a differenciált kiosztás is.

Változtatható két függőleges kúpos keverőcsiga fordulatszáma is a takarmány összetételének függvényében. A kiosztó kocsinak mind a négy kereke hajtott és kormányzott. Meghajtásáról dízelmotor gondoskodik, amelynek a szabályozását a központi számítógép végzi. Távfelügyelete a műholdas helyzet-meghatározási rendszeren és rádióhullámos telemetrián keresztül Tablet PC-ről, vagy iPad-ról végezhető.

agrotrend.hu / Dr. Hajdú József

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.