2021.08.06., péntek , Berta, Bettina

Gépesítés

2019. december 17. kedd • 17:58

A John Deere a permetezésben is első osztályt biztosít

Komlósi Géza gépkelezővel beszélgettünk a John Deere R4040i önjáró permetezőgépük kapcsán eddigi tapasztalatairól, gépkapacitásról.

- Hol és milyen körülmények között gazdálkodnak?

- A Karyon Csoport tagjaként a Rábacsanaki Agrár Kft. 4000 literes 24 méteres keretszélességgel rendelkező John Deere önjáró permetezőgéppel körülbelül 800 hektárnyi terület növényvédelmét látjuk el Rábacsanak (Győr-Moson-Sopron megye) település környékén. Ebből 400 hektáron búzát, 300 hektáron repcét és 100 hektáron szóját termesztünk.

- Miért döntöttek a John Deere permetezőgép mellett?

- A MAZOTTI önjáró permetezőgépünk megérett a cserére. Cégen belül két John Deere vontatott 740i permetezőgép és egy HORSCH PT330 önjáró permetezőgép dolgozik, így volt tapasztalatunk mindkét márkáról. Számunkra nem volt kérdés, hogy a John Deere mellett döntöttünk.

- Gépkezelőként mi a véleménye, mit szeret a legjobban a JD R4040i permetezőben?

- Gépkezelőként azért szeretem a John Deere permetezőgépet, mert roppant kényelmes. Tucatnyi kezelést segítő automatikával van ellátva. Igen tagolt tábláink vannak a 2 hektártól az 50 hektárig, így sokat kell vonulnunk, közlekednünk a permetezőgéppel. Könnyű és komfortos vezetni, hiszen mikor 40 km/h sebességgel vonulunk, a permetezőgép olyan mintha vízen menne, míg mögöttem a traktor a tartálykocsival majd széthullik a földeken…

Mivel többször dombos vidéken permetezünk, nagy hasznát vesszük az automatikus sebességtartás (Cruise Control) funkciónak is.

Az R4040i önjárónknak nagyon jól le van burkolva a hasalja, ezzel védve magát a gépet és a kultúrát is a sérülésektől, amely repcében különösen jól jön.

Kiemelném még a permetező keretstabilitását, ami az automatikus keretszintező rendszer segítségével (TerrainControl Pro) stabilan tartja a szórási magasságot a kultúra fölött, ami kulcsfontosságú a permetezés hatékonysága szempontjából.

Nagyon meg vagyunk elégedve a teljesítményével is, általában napi 150 hektárt kezelünk le a géppel (egy műszakban, 12-14 km/h munkasebességgel, meglehetősen tagolt táblaszerkezet mellett), de őszintén szólva koránt sincs kihasználva a maximális kapacitás, amire ez a permetező képes lenne.

Az önjáró feltöltése gyors és egyszerű. Mindösszesen 4 perc szükséges a gépnek a tartály feltöltéséhez a saját feltöltő szivattyújával, így minimális állásidővel dolgozunk.

A permetező kiszolgálásáért egy 11 000 literes tartálykocsi felel.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.