2021.03.09., kedd , Franciska, Fanni

Gépesítés

2020. június 03. szerda • 10:23

A John Deere és a Zoetis a betegségeket korai felismerését ösztönzik

A digitális technológia és a mesterséges intelligencia révén a betegségek, károk és egyéb események előrejelzése egyre biztosabb. A két vállalat bemutatja, hogyan működik a korai észlelés.

Ha egy tehén megbetegszik, azt apró jelek mutatják, mielőtt a betegség klinikailag láthatóvá válik. Mivel a kérődzés folyamata néhány nappal korábban megváltozik. Ha a gazda ezt nem veszi észre, akkor értékes idő veszik el az állat kezeléséig. A mesterséges intelligencia segítségével a kérődzés folyamata sokkal jobban mérhető és elemezhető. A rendellenességek korai szakaszban felismerhetők, és az ebből következő proaktív kezelés jelentősen növeli az állatok egészségét és az állatok jólétét - írja a TopAgrar.

A Zoetis cég SMARTBOW-rendszere és a John Deere Expert Alerts rendszere ugyanazon az elven működik (A kép forrása: John Deere)

A Zoetis cég SMARTBOW rendszere intelligens füljelzővel működik, amely valós időben méri a kérődzők viselkedését és aktivitását, valamint helyét. A rendszer a generált adatokból következtet a tehén ivarzására és egészségi állapotára.

A mesterséges intelligencián alapuló megelőző korai felismerés nem csak az állattenyésztésben, hanem a John Deere gépeken is megtalálható. Az Expert Alerts rendszer ugyanazon a proaktív elven működik, hogy előre jelezze a lehetséges hibákat, mielőtt azok állásidőt és költségeket okoznának - mondta John Deere.

A szoftver algoritmusok folyamatosan elemzik az összekapcsolt gépek adatait. Hiba esetén a felelős értékesítési partner valós időben kap egy „szakértői figyelmeztetést” a rendszertől, és a hozzá kapcsolódó javítási információkat. A gazdálkodóval vagy vállalkozóval egyeztetve a javításokat a lehető legjobb időben hajtják végre, hogy a későbbi károk elkerülhetők legyenek.

"A Expert Alerts által nyújtott proaktív szolgáltatás maximalizálja a gép használati idejét az egyre rövidebbé váló munkavégzési időszakokban" - mondta Alexander Berges, a John Deere marketing menedzsere. A Zoetis korai felismerési rendszere esetén az állatok egészségéről és esetleg életéről van szó.

„Már két nappal a rendellenesség megjelenése előtt láthatjuk, hogy valami nincs rendben az állattal. Sok tehén életét tudtuk már ilyen módon megmenteni.” - írja Dr. Christian Wunderlich, a Zoetis SMARTBOW terület üzletvezetője.

Az Expert Alerts és a SMARTBOW célja, hogy harmonizálja az állatjólétet, az ökológiát és az ökonómiát – fejti ki a továbbiakban mindkét vállalat. A gazdálkodó számára nagyon fontos, hogy az érzékeny adatok egyedül az ő tulajdonában legyenek. A hozzáférési jogokat igényei szerint kezelheti, és bármikor megváltoztathatja azokat.

agrotrend.hu / TopAgrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.