2021.01.28., csütörtök , Károly, Karola

Gépesítés

2016. június 24. péntek • 08:05

A John Deere legelső traktora

Az amerikai óriás az egész világon meghatározó pozíciót tölt be a gazdálkodók géppel való ellátásában. Szinte minden országban dobogósak a zöld termékek az értékesítés tekintetében, valamint kiterjedt kereskedelmi és szerviz hálózattal rendelkeznek és az agráriumban előforduló gyártók közül a legerősebb márkanév világszerte a John Deere. Azonban nem volt ez mindig így.

Ugorjunk vissza az időben egy évszázadot és nézzük meg milyen is volt a JD legelső traktora, amikor egyetlen géptípuson múlt a gyártó sorsa.

1918-at írunk, az I. világháború utolsó napjait éli, azonban a világégés technikára gyakorolt hatása még évtizedeken át mozgatja majd a fejlődést. A mezőgazdaság is hasznosítja a háborús vívmányokat és a John Deere megépíti legelső egy személy által vezethető, a mai modern gépekre szerkezetében nagyon hasonlító traktorát, a „Waterloo Boy”-t.

Az erőgép négykerék meghajtással rendelkezett, ami akkoriban csúcstechnikát jelentett és a motorerő talajra vitelében új távlatokat nyitott. Az amerikai gyártókról a kilencvenes években elterjedt, hogy üzemanyag-felhasználás hatékonyságuk elmarad az európaiaktól, azonban ez a legelső traktor kifejezetten keveset fogyasztott a társakkal összevetve. 

A sebességváltásokat is modern módon lehetett elvégezni: menet közben. Tehát nem volt szükséges megállni a traktorral, hanem tengelykapcsoló duplakuplung segítségével egyik fokozatból fel- vagy le lehetett rakni a hajtóművet. Ez volt a világon az első szinkronizált sebességváltóval felszerelt traktor. Az erőforrás egy 27 LE-s, négyhengeres, saját gyártású motor volt, amelynek az élettartamára fektették a hangsúlyt. A motor extra kenési rendszert kapott, valamint könnyen lehetett szerelni a levehető hengerfej és a feljavítható dugattyúk révén. Már az első JD lefektette a későbbi gépekre jellemző tulajdonságokat: erős, egyszerűen kezelhető és rendkívül tartós.

A gazdasági környezet azonban nem volt ideális egy technikailag fejlett, masszív anyagokból megépített és viszonylag drága gépnek, emiatt a Waterloo Boy nem is vált sikertermékké. A gazdálkodók továbbra is lovakat és szamarakat használtak a műveléshez és az 1.200 dolláros árcédula a traktoron nem győzte meg a vásárolókat a háború utáni bizonytalan években. Összehasonlításképpen az egy főre jutó éves átlagos bruttó kereset pontosan ugyanannyi volt, mint az erőgép vételára.

A John Deere ugyan alig pár darabot tudott eladni az előre legyártott 100 példányból és a cég vezetősége lesöpörte az asztalról a tömeggyártást, azonban ez az erőgép megteremtette a modern JD traktorok tulajdonságait és megalapozott egy 100 éves sikersztorit az erőgépgyártásban.

agrotrend.hu / Németh Edina Zsuzsa

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.