2021.03.01., hétfő , Albin

Gépesítés

2020. április 08. szerda • 16:28

A Kubota bemutatta legújabb önvezető és elektromos hajtású gépeit

A Kubota bemutatta az „X traktort”, a legújabb koncepció traktorát egy termék kiállításon Kiotóban. Fél évszázada mutatták be az első koncepció traktort a Japán Világkiállításon Oszakában, ennek évfordulójára való megemlékezésképpen lerántották a leplet legújabb tervezésükről, ami a cég alapításának 130. évfordulója is egyben.

Az elektromos, mesterséges intelligenciával felszerelt traktor teljesen önvezető módon működik. A Kubota ezzel egyértelmű iránymutatást adott arra vonatkozóan, hogy számukra merre vezet a mezőgazdaság jövője technológiai szempontból. A gyár továbbra is komoly erőforrásokat fektet a termékek fejlesztésébe, hogy a mezőgazdászok naprakész, jól használható okos technológiával nézhessenek a jövőben felmerülő problémák elébe - adta hírül a Kubota.

fotó: Kubota

Célok

Japánban mialatt számos mezőgazdász hagyja abba a munkát idős kora miatt, továbbra is nő a mezőgazdasági iparág a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően. Annak érdekében, hogy a mezőgazdászok olyan problémákat is gond nélkül leküzdhessenek, mint a munkaerőhiány vagy a nem hatékony munkavégzés, sürgősen be kell vezetni az agráriumba az okos technológiákat.

Az AGRIROBO traktorok bemutatása óta (2017) a Kubota tovább növelte az önvezető mezőgazdasági gépeinek számát. A gyár tisztában van azzal, hogy a modern mezőgazdászok igénye egyre tovább növekszik az okos technológiák mezőgazdaságba bevonása iránt, ennek az igénynek a kielégítésére irányuló program része az új koncepció modell is, ami számos olyan fejlett technológiát tartalmaz, mint a mesterséges intelligencia (AI) vagy az elektromos hajtás. 

Az olyan technológiák, amik a labor-saving és a precíziós gazdálkodás irányába mutatnak, továbbra is kiemelt szerepet játszanak a Kubota kutatási és fejlesztési terveiben, mivel számos helyen, így japánban is kiemelkedő probléma a mezőgazdászok öregedése és a munkaerőhiány. A Kubota arra törekszik, hogy élelmezés révén megteremtse a jóléti társadalmat azáltal, hogy hatékonyan biztosítja a piacok által igényelt mezőgazdasági termékeket, jövedelmezőbb jövőt biztosít és csökkenti a környezetre gyakorolt terheket.

Az új, “X-traktor” legfőbb jellemzői

Futurisztikus formatervezés

Az önvezető és elektromos technológia lehetővé teszi az újfajta műszaki felépítést, ezáltal a különleges formatervezést.

A traktor formájának finom vonalvezetése jól követi az eddigi Kubota traktorokra jellemző formákat, ami a környezettel levő jó kapcsolatot, harmóniát kommunikálja.

Teljesen mesterséges intelligencia vezérelt.

Számos fontos adatbázis áll rendelkézre, mint az időjárási adatok vagy a növekedési értékek, a mesterséges intelligencia ennek megfelelően választja ki a legideálisabb működést, és megfelelő időben hajta végre a feladatokat. Célunk a teljes felügyeletmentes működés. A működés közben gyűjtött környezeti adatok automatikusan megoszthatók a többi géppel, így még optimálisabb működést lehetővé téve.

Teljes elektromos működés méginkább környezetkímélő működést tesz lehetővé

100% elektromos energián alapuló működés a lithium-ionos akkumulátorok és napelemeknek köszönhetően. Továbbá a teljes elektormos működés a zéró kibocsátás és a ökológiai lábnyom lecsökkentésében is fontos szerepet játszik.

Egy gép eltérő feladatokra.

A négykerekes hevederes hajtás stabil meghajtást közlekedést eredményez még vizes talajon valamint extrém környezeti tényezők esetében is.

A négykerekes hevederes hajtás az optimális teljesítmény érdekében változtathatja formáját, hogy a traktor magasságát a lehető legjobb magasságon tartsa.

Azokon a területeken, ahol nagyobb tapadófelületre van szükség, a traktor magassága csökken, így a súlypontja közelebb kerül a földhöz, ennek köszönhetően megnő a tapadása is.

Továbbá olyan esetekben, ahol a traktornak magasban kell munkát végeznie, a traktor magasságának növelésével elérhető a clearance from the ground növelése is.

A kerekekbe épített “in-wheel” motor lehetővé teszi a kerekek fordulatszámának hihetetlenül gyors változtatását, így kifejezetten kicsi kanyarodási átmérőt elérve a különféle tulajdonságú terepek számára.

agrotrend.hu / Kubota

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.