2022.05.24., kedd , Eszter, Eliza

Gépesítés

2019. február 01. péntek • 09:13

A tökéletes maglehelyezés a részleteken múlik

Megújult a Väderstad Spirit 600-900C gabonavetőgép család: újragondolt hidraulika rendszer, kezelőfelület és magtartály.

A Väderstad Spirit gabonavetőgépek már bizonyították létjogosultságukat a hazai piacon. A vetéssel egyidejű műtrágya kijuttatást kínáló kombi változatok a műtrágya lehelyezését kétféle módón valósíthatják meg.


fotó: Väderstad

Az úgynevezett FIX-módszer esetében a műtrágyát a vetőgép tárcsás magágykészítő egysége juttatja ki, 125 mm osztásban, egy körülbelül 5 cm keskeny sávba. A Nordic- eljárásnál a Rapid vetőgépekhez hasonlóan egy önálló csoroszlya végzi a műtrágya lehelyezését, minden második sorközbe, azaz 250 mm osztásban.

A Spirit 600-900C pneumatikus kombi vetőgépek 6, 8 és 9 méter munkaszélességben rendelhetők.

A mag- és műtrágyaadagolás nagy teljesítménnyel történik, amit a két elektromos hajtású Fenix rendszer garantál. Az 5000 literes tartály nagy beömlő nyílása megkönnyíti a feltöltést.

A tartályba integrált ventilátor magasra helyezésével csökkenthető a beszívott por mennyisége, ami tovább javítja a vetés pontosságát. Az eltérő vetőmag, illetve műtrágyafajtákhoz igazodva szükséges a légáram megosztás változtathatósága, amit a pneumatikus rendszer úgynevezett AirBalance egysége tesz lehetővé.

A tartályban lévő dönthető válaszfalnak köszönhetően a mag és műtrágya aránya változtatható, szükség esetén a teljes tartálytérfogat maggal tölthető fel.

Az új Spirit 600-900C vetőgépek újratervezett hidraulika rendszere harmónikusan dolgozik együtt a modern Väderstad E-Control vezérléssel. Ez a megoldás hasonló a Spirit 600-900S változatokon találhatóval, megbízható és könnyű a kezelése.

Ez a megoldás lehetővé teszi például a csoroszlyanyomás és a mellső művelőeszköz művelési intenzitásának menet közbeni állítását, valamint a követőborona fülkéből történő módosítását is.

A Spirit 600-900C modellek a jövőben kizárólag E-Control vezérléssel készülnek, további jó hír, hogy megújult az iPad alapú kezelőfelület, ami még könyebbé teszi a vetőgép működtetését.

Az ISOBUS Task Control alkalmazásával az E-Control lehetővé teszi a GPS vezérelt, menet közbeni mag- és műtrágyamennyiség állítást, valamint az automatikus félgép lezárást. A táblavégi fordulókban történő optimalizált vetés érdekében a Spirit 600-900C vetőgépek úgynevezett automatikus szekció vezérléssel rendelkeznek.

Amikor a forgókon felemeljük vagy munkahelyzetbe engedjük a vetőgépet, a szekció vezérlésnek köszönhetően az egyes munkazónák egymás utáni sorrendben jönnek működésbe. Mindennek köszönhetően a vetés és a műtrágyakijuttatás még pontosabbá válik a forgókon.

A 2019-es Spirit 600-900C modellek ezen kívül újragondolt magtartályt is kaptak, ami biztosítja a jobb műtrágya- és magáramlást, valamint a jobb leürítést.

A távszabályzó áthelyezésével könyebbé vált a vetőgép kalibrálása. A vetőcsoroszlyák kiemelése 40%-kal magasabbra lehetséges, ami megkönnyíti a rosszabb minőségű földutakon való vonulást.

A hátsó, soronkénti tömörítőkerekek pedig ezentúl három küllővel készülnek a korábbi négy helyett, aminek pozitív hatását csapadékos vetési idényben lehet majd érezni.

A műrtrágya kiadagolását végző, hidraulikus hajtású csigát, valamint a kalibráló egységet szintén újratervezték annak érdekében, hogy könnyebb legyen a dózis beállítása, kevesebb porosodással járjon, és egyszerűbb legyen a rendszer tisztítása.

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.