2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Gépesítés

2016. július 29. péntek • 06:26

A traktoroknak a jövőben be kell tartaniuk az Euro-5-határértékeket

A nem közúti forgalom céljára tervezett mobil gépeknek és eszközöknek, köztük a traktoroknak, kombájnoknak, építőipari gépeknek és belvízi hajóknak a jövőben szigorúbb károsanyag kibocsátási határértékeket kell betartaniuk. Ez áll az Európai Parlament által július elején elfogadott, mobil gépek és eszközök károsanyag kibocsátásáról szóló EU rendeletben.

A rendelet szerint legkésőbb 2020-ban a piacra kerülő összes motornak be kell tartania az Euro-5-határértékeket.

– A Tanács és a Parlament között megszületett kompromisszumot messzemenően örvendetesnek tartjuk, mert jobb minőségű levegőre törekszik anélkül, hogy figyelmen kívül hagyná gazdaságunk versenyképességét - mondta Gesine Meißner, az FDP környezet- és közlekedéspolitikai szóvivője az Európai Parlamentben.

A már amúgy is nagyon környezetbarát belvízi hajózásra tervezett még szigorúbb határértékeket, melyeket a bizottság javasolt, sikerült megakadályozni. – A liberálisok közreműködésével sokkal inkább egy közeledést értünk el az Egyesült Államokban érvényes normákhoz, és ezzel megakadályoztuk a verseny további torzulását - tette hozzá Meißner.

Új az a záradék, ami lehetővé teszi, hogy a régi motorokat javítsák és átalakítsák ahelyett, hogy újakra cserélnék őket - mondja a liberális képviselő. Kevésbé örvendetes a parlamentben a nagy koalíció által az utolsó pillanatban keresztülvitt kivételek, melyek a hóekékre és a gyapotbetakarító gépekre vonatkoznak. A rendelet a tanács által hivatalosan elfogadott kompromisszummal lép hatályba.

agrotrend.hu / raiffeisen.com

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.