2021.05.09., vasárnap , Gergely

Gépesítés

2021. április 19. hétfő • 08:00

Ag-Tech-Szene TX Harvester földieperszedő robot

A kaliforniai Ag-Tech-Szene startup cég által kifejlesztett és gyártott TX Harvester földieperszedő robotok, a magaságyáson termelt érett, piros színű földieper betakarítására használhatók.

Egyszerre két, egyenként négy sor epret magába foglaló ágyás betakarítását képesek elvégezni. A robotok szedőkarjai a mátrix nyomtatóhoz hasonlóan pásztázzák az epersorokat és színképelemző kamerájukkal keresik meg az érett epreket, majd kíméletes ujjaikkal leválasztják azokat az indájukról és gyűjtőszalagra helyezik, amely egy ponyvasátorral fedett tárolótérben rekeszekbe jut - írja a Profi Magazin.

A TX Harvest robotok eddig jól vizsgáztak a gyakorlatban és egyre több áll munkába közülük az eperszezonban. Szükséges is lesz rájuk, hisz csak Kaliforniában 38.000 hektáron termelik ezt a közkedvelt gyümölcsöt, amelynek a szedésére 55.000 fő időszaki munkaerőre van szükség. Ennek biztosítása egyre nehezebb feladat részben, mert fáradságos munka, másrészt a külföldi vendégmunkások nehezen érhetők el, különösen most a pandémiás időszakban.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.