2021.09.27., hétfő , Adalbert

Gépesítés

2021. szeptember 13. hétfő • 07:31

Alaposan kivették a részüket a német gazdák és bérvállalkozók a németországi árvízi katasztrófa utáni takarításból

Júliusban Németországban, a Rajna vidék Pfalz és Észak-Rajna Vesztfália tartományok Luxemburggal és a Hollandiával határos térségeiben az óriási esőzések következtében megáradt patakok keltette árvíz, hatalmas károkat okozott. Német szakemberek szerint, a II. világháború óta a legnagyobb környezeti katasztrófa sújtotta az országot. A legnagyobb károkat Euskirchen és Bad-Münstereifel települések szenvedték el.

A környezeti katasztrófa Wuppertal környékét, a Köln-Bonn-Koblenc vonaltól nyugatra eső területeket és Bajorország észak-nyugati részét érintette. Az Ahr folyó mentén keletkeztek a legnagyobb károk. Több ezer kőházat öntött el az árvíz. Soknak a homlokzata-, vagy akár az egésze összedőlt. Gazdasági épületek lettek a katasztrófa áldozatai. Az árvíz hidakat rombolt le, utakat, vasútvonalakat mosott el. A lezuhanó áradat autókat borogatott fel, sodort el és tört össze. Olyan gyorsan jött, hogy az udvarok, kertek és teraszok berendezéseit, kerítéseket ragadott el. Több helyen földcsuszamlások keletkeztek, iszapáradat terítette be a települések útjait, 180 volt a katasztrófa áldozatainak a száma. Az árvíz levonulása után óriási mennyiségű iszap és hordalék, az összedőlt épületek törmelékei borították az utakat és a településeket.

fotó: Euronews

Ezek eltakarításában, a térségek gazdái és bérvállalkozói vállaltak oroszlánrészt. Gépeikkel-traktoraikkal, rakodóikkal, teherautóikkal vonultak fel és éjjel-nappal dolgozva takarították el az árvíz nyomait. A takarító brigádokat szervízkocsik is kisérték. A Bundeswehr (a német katonaság) kitelepült tankautóiból tankolták a traktoraikat, rakodóikat és teherautóikat. Ők rendelkeztek a legtöbb helyismerettel és akár érintettek és elszenvedői is lehettek a katasztrófa következményeinek. Óriási hegyekbe gyűjtötték össze az összeomlott épületek törmelékeit és egyéb hulladékokat, ill. külön az iszapot. A gazdák és a vállalkozók elnyerték a lakosság szimpátiáját, akik ki mivel tudott ugyancsak részt vettek a takarítási munkálatokban. A gazdák és a bérvállalkozók bebizonyították, hogy az élelmiszer ellátás mellett, ilyen katasztrófa helyzetben is lehet rájuk számítani.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.