2022.12.08., csütörtök , Mária

Gépesítés

2017. február 27. hétfő • 09:38

Behavazott gépek az AGROmashEXPO-n

Kemény hideg, hó és nehéz közlekedési viszonyok jellemezték az idei mezőgazdasági gépkiállítást Kőbányán a HUNGEXPO területén. A zord időjárás a szabad téren kiállított gépeket is próbára tette.

Bár a most bemutatott gépek Kanadában és Oroszországban hozzászokhattak az extrém klímákhoz is. A Vektor Holding Kft. által kiállított Versatile traktorok ugyanis a kanadai Winnipeg-ből, a Versatile RSM 160 Rosztszelmas arató-cséplőgép egyenesen az oroszországi Rosztov-Donból érkeztek a kiállításra. 

A kanadai traktorgyárnak és a rosztovi kombájngyárnak is a Rosztszelmas orosz privát cég a tulajdonosa, amely több ezres nagyságrendben gyárt traktorokat és kombájnokat is, amelyeket a belső piacok mellett Európába és Észak-Amerikába is exportálnak. 

Versatile MF WD 310 nehéz univerzális traktor 

A traktor Cummins QSL 9 típusú, 6 hengeres, 8,9 liter hengerűrtartalmú motorjának névleges teljesítménye 231 kW (310 LE), Boost teljesítménynövelővel növelt maximális teljesítménye pedig 254 kW (340 LE). A Full PowerShift típusú sebességváltója 16 előre és 9 hátra fokozatot tartalmaz. A traktor legnagyobb sebessége 40 kim/h. Load Sensing rendszerű hidraulika-szivattyúja percenként 208 liter olajjal szolgálja ki a traktor hidraulikus rendszereit, 197 bar nyomáson, de 284 lit/min teljesítményű szivattyú is választható a traktorhoz.

A traktor hátsó függesztőműve 8550 kg-mal terhelhető. A traktor TLT-je kétfokozatú és 540/1000 f/min fordulaton üzemeltethető. Tágas és komfortos, klimatizált a HQ típusú vezetőfülkéje.

Versatile 400 törzscsuklós kormányzású nehéz talajművelő traktor

A 342 cm tengelytávolságú középen kormánycsuklóval épített összkerékhajtású (4WD) nehéz talajművelő traktorban Cummins 11.9 L típusú, hathengeres 11,9 liter hengerűrtartalmú Quantum elektronikus vezérlésű üzemanyag-befecskendezésű 298 kW (400 LE) teljesítményű CRD motor szolgáltatja a teljesítményt.

A nyomatéktartó, kiváló (60%-os rugalmasságú) motor max. nyomatéka, 2169 Nm. Caterpillar gyártmányú Full Power Shift sebességváltója 16 előre és 4 hátra fokozatot tartalmaz, a legnagyobb sebessége 40 km/h. Egyfokozatú, 1000 f/min fordulatszámú a hátsó TLT-je. A zárt rendszerű CCLS hidraulikus rendszerét 200 lit/min szivattyú szolgálja ki, 200 bar nyomáson. Opciósan 401 liter/min szivattyú is választható. Delux vezetőfülkéje nagy légterű, tágas, komfortos és klimatizált, fedélzeti monitorral, állítható kormányoszloppal klímával és fűthető üléssel rendelkezik.

Rosztszelmas/Versatile RSM 161 arató-cséplőgép 

A nagyteljesítményű hagyományos felépítésű gabonakombájnt hathengeres, 9 literes, 279 kW (380 LE) teljesítményű Cummins QSL9 típusú motor működteti, cséplőrendszere négydobos. A 10 verőléces cséplődobjának szélessége 1650 m és átmérője 800 mm, amely legnagyobb a kategóriájában. A ferdefelhordóról gyorsító dob többszörös (20-szoros) sebességre növelve szállítja a csépelendő terményt a cséplődobra. A cséplődob fordulatszáma variatorral, a kosárhézag elektronikusan állítható a kombájn vezetőfülkéjéből.

A szalmából a magot 6 db ötlépcsős szalmarázó választja ki, 6,1 m2 felülettel. Egészen nagy, 7,1 m2-es felületű a kombájn OptiFlow kétfokozatú magtisztító rostarendszere. A szalma szecskázásról 64 késes kiiktatható szecskázó gondoskodik. Az arató-cséplőgép magtartálya 10,5 m3 termény befogadására képes, a járószerkezete hidrosztatikus meghajtású. A Luxury Cab vezetőfülkéje tágas és kényelmes, amelyben Adviser III információs rendszer ISOBUS, monitor és 16 funkciós joystick szolgálja a vezető kényelmét.

agrotrend.hu / Dr. Hajdú József

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.