2020.07.06., hétfő , Csaba

Gépesítés

2018. december 19. szerda • 13:36

Bioetanol a dízelmotorba

Dízel és bioetanol üzemanyagokkal is üzemelő dízelmotort fejlesztettek ki.

A Bécsi Műszaki Egyetem (TU Wien) kutatói DFB (Dual-Fuel-Brennfahren) dízel és bioetanol üzemanyagokkal is üzemelő dízelmotort fejlesztettek ki, amely bioetanollal üzemeltetve jobb hatásfokot ért el, és jelentős, a levegőbe kerülő károsanyag-csökkentést valósít meg - írják Eilbote.


fotó: 123rf

A mérések alapján a dual-fuel motor bioetanolos üzemben való motorikus hatásfoka átlagosan 1,9%-kal javult, de 6,1%-os pozitív változást is mértek. A CO2 – szén-dioxid – kibocsátása az új motornak a bioetanol üzemanyag esetén 31-39%-kal javult.

Az NOx: nitrogén-oxidok átlagban 13%-kal mérséklődtek, de 36%-os értékeket is mértek a kísérletek során.

A koromkibocsátás a füstgázban 91% és 99%-ék között csökkent, és az új paraméter, a szilárd részecskeszám is 85-99%-kal volt kisebb. A bioetanol-üzemre a dízelmotort gyújtógyertyákkal kell felszerelni, és elektronikus vezérlést kap. A motor automatikusan alkalmazkodik az üzemanyagfajtákhoz.

A TU Wien által fejlesztett motor 1500 és 3000 f/perc fordulatszám tartományban képes volt teljesíteni a kiemelkedően kedvező károsanyag-kibocsátási paramétereket. A motor egyaránt felhasználható tehergépkocsikban vagy mezőgazdasági erőgépekben is.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.