2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Gépesítés

2023. január 14. szombat • 11:37

Boszniában és Közép-Ázsiában is érdeklődnek a jánoshalmi tervezésű traktorok iránt

Újraindul Magyarországon a traktorgyártás. A jánoshalmi Renner Bt. teremtette meg ennek a műszaki alapjait évekkel ezelőtt. Dr. Renner Tamás, a cég műszaki igazgatója a BAON hírportálnak elmondta, hogy a tervek szerint az év második felében mintegy 15 traktort szállítanak ki Magyarországról Bosznia-Hercegovinába.

Magát az erőgépeket a MUMGÉP Kft. gyártja majd Mezőtúron. Szerbiába, Boszniába, Angolába és Kongóba, valamint a közép-ázsiai országokba is fognak járműveket kiszállítani. A Renner cég együttműködik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE). Tavaly adták át Jánoshalmán a MATE Szent István Biztonságkutató Központjának kihelyezett innovációs műhelyét a Renner Bt. központi telephelyén.


A felvételen dr. Renner Tamás, a Renner traktor megálmodója. Fotó: BAON / Barta Zsol

Az elmúlt egy év során olyan megbízásokat kapott a családi vállalkozás, amelyek alapján a gyártást át kellett helyezni idehaza. Dr. Renner Tamás elmondta: eddig 15 gépre érkezett megrendelés. Majd hozzá tette: a Renner Bt. a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központtól olyan felkérést kapott, hogy végezze el traktorok alternatív hajtóanyaggal történő meghajtását. Így az igények alapján benzin-, LPG- és dízelüzemű traktorok is gyárthatóak majd.

Ha szükséges, akkor akár napelemes energiával is működtethető lesz majd a traktor.

A cég, a MATE-n keresztül kapcsolatban áll Kirgíziával, ahol érdeklődnek a gép iránt. A Magyar Kirgiz Fejlesztési Alap segíti a kapcsolatok szélesítését. Az export esetében azonban azt kell figyelembe venni, hogy nem lehet ugyanazt a gépet kiszállítani, amely az Alföldön kiválóan teljesít, mivel Ázsiában más az éghajlat. Olyan funkciókkal kell kiegészíteni, amellyel ott lehet biztonságosan dolgoztatni.

A kirgizekkel a szakmai kapcsolatok egyre élénkebbek, s részben ezért is közös fejlesztéseket végeznek. A jánoshalmi traktorokba igények alapján kétféle (50, 80 lóerős) dízel- és egy fajta (80 lóerős) benzinmotort szerelnek be. Dr. Renner Tamás elmondta: Közép Ázsiában és a szubszaharai térségbe óriási az igény az ilyen típusú erőgépekre. Így nem tart attól, hogy nem fogják keresni őket.

agrotrend.hu / BAON, Barta Zsolt

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.