2020.09.29., kedd , Mihály

Gépesítés

2020. január 17. péntek • 10:50

Bővülő együttműködés az adatfelhők közötti kommunikációban (Cloud-to-Cloud)

A traktorok fedélzeti elektronikája által gyűjtött adatokat az egyes gyártók adatfelhős tárolóiba juttatják, amelyhez a saját csatornáin keresztül a traktor üzemeltetője, a szervize és a gyártója férhet hozzá.

Az adatfelhők közötti átjárhatóság (adattranszfer) eddig nem volt megoldható. Különösen gondot okozott a több traktor és erőgép márkát üzemeltető bérvállalkozók és nagygazdaságok számára. Erre az átjárhatóságra dolgozott ki a DKE Data GmbH nonprofit vállalkozás, és a 365 FarmNet startup vállalkozás programokat a Claas és a John Deere adatfelhő bázisaira, amelyet a tavalyi Agritechnica 2019 kiállításon innovációs díjjal is elismerték - írja a Profi Magazin.

fotó: Claas

A rendszerüket a mezőgazdasági erőgépek fedélzeti elektronikájának (terminálok, monitorok, ISOBUS rendszerek stb.) szabványosításával, minősítésével és adatbiztonságával foglalkozó németországi székhelyű AEF (Agricultural Industry Electronics Foundation) szervezet is jóváhagyta és megkapta az EFDI protokoll szerinti minősítést.

Rövid időn belül csatlakozott a Claas Telematics és John Deere Operations Center (My John Deere ) rendszeréhez a CNHi három márkája is, a Case IH a AFS Connect, a New Holland a My PLM Connect és a Steyr S-Tech Connect rendszerével. Az öt márka erőgépének adatfelhőben rögzített adatai az egyes márkák felhői között külön-külön és a 365 FarmNet web portálon (Agrirouter) keresztül is hozzáférhetők.

További gyártók, márkák csatlakozásával egy óriási BigData adatbázis jöhet létre, amely rengeteg információt szolgáltathat majd az erőgépgyártóknak és üzemeltetőknek.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.