2020.10.22., csütörtök , El?d

Gépesítés

2020. október 13. kedd • 07:37

Csökkent a biogázüzemek száma Németországban

Az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt a biogázüzemek száma az országban. 2019-ben Németország rendelkezett a legnagyobb számú üzemmel és a legnagyobb biogáztermelő kapacitással a világon.

Az elmúlt év végével 9500 üzemet tartottak nyilván az országban, amelyek névleges kapacitása 3810 MW volt. 2019-ben az üzemek 33,33 TWh (terra wattóra) villamos energiát állítottak elő, amellyel 9,5 millió háztartást láttak el villamos energiával. Ezeken túl a biogázüzemek 13 TWh hőenergiát is szolgáltattak a lakosságnak és gazdasági szereplőknek - írja a Profi Magazin.

fotó: pixabay.com

A német biogázüzemek az elmúlt időszakban évente 20 millió tonna szén-dioxid (CO2) levegőbe jutását takarították meg. Az sem elhanyagolható eredmény, hogy a biogáz üzemek 46.000 dolgozónak biztosítanak munkát és az árbevételük meghaladta a 8,8 Mrd eurót. Tavaly még 100 új biogáz üzem került átadásra és csak 15 üzemet állítottak le.

Az idén ez idáig 250 biogáz üzem bezárására került sor és a biogáz üzemek villamos energiatermelő kapacitása 1,5 %-kal csökkent. A bezárások okaként a Német Biogáz Szövetség az EEG-megújuló (villamos és hő-) energia átvételi árának csökkentését emelte ki.

A szakembereik azonban arra is rámutattak, hogy egyre több biogáz üzem éri el az élettartamának felső határát és nem képződött elég forrás azok felújításához, vagy lebontásához és újak építéséhez. Újabb állami támogatások pedig nem állnak rendelkezésre.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.