FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Gépesítés

2017. március 16., csütörtök • 12:39

Csongrádban is híre megy a Hardi minőségének

A gazdák szerint hatékonyság, megbízhatóság, pontosság és értékőrzés dolgában nyerő a dán permetező.

A gazdák ma is kíváncsiak egymás tapasztalataira, példáira, és megszívlelik a személyes tanácsokat. Így volt ezzel Boros Gábor is, amikor nőni kezdett a gazdasága – mivel a környéken jó híre volt a Hardi-gépeknek, ő is kipróbálta ezt a márkát. Sikeres gazdálkodóként esküszik a Hardi permetezőkre, amelyek nélkül – mint mondja – nem tarthatna ott, ahová eljutott, és most már az ő tapasztalatai is példaértékűek a régióban…

Nemcsak szóbeszéd: 5 év alatt 1 fillért se öregedett

Boros Gábor – ahogyan ő fogalmaz – évi 360 napos, kitartó munkával fejlesztette fel a gazdaságát a kezdeti 80-ról 350 hektárosra, sőt, ma már vagy 700 hektáron szolgáltatást végez a környékbeli gazdáknak. Amikor 200 hektárosra nőtt a földterülete, kikérte gazdatársai véleményét, és a legjobbakat a Hardi felől hallotta. Vásárolt is szűk 4 millióért egy 2800 literes tartállyal és 18 méteres kerettel szerelt, 4 szakaszos Commandert. – Öt éven át folyamatosan, minden rendben volt vele. Ha kellett alkatrészcsere vagy kisebb javítás, a szerviz vagy a csere pár órán(!) belül megtörtént. Nagyon szép szórásképe volt, megbízhatóan, precízen dolgozott. Szerettem, és nem is adtam volna el, ha nem nőtt volna a terület, és nem kellett volna egy nagyobb – indokolta a váltást Gábor. Amikor viszont eladta az ötéves Commandert, újabb kellemes meglepetés érte: a permetező egyetlen fillért sem veszített az értékéből – használtan is 4 millió körül értékesítette!

Erős, pontos, takarékos, kezes

Boros Gábor a saját 350 hektárján szántóföldi növényeket, csemegekukoricát és zöldségféléket – borsót, petrezselyemgyökeret – termeszt. Esküszik az intenzív és precíziós technológiára, és persze arra, hogy a minőségi és eredményes munkához strapabíró, pontos, megbízható és hatékony gép kell.

– Úgyhogy nem volt kérdés, hogy Hardi lesz a következő permetezőm is. Mivel a zöldségekben is sok vízzel oldom meg a rovar- és gombaölőszeres kezelést, a 4 ezer literes, 24 méteres Hardi Navigator mellett döntöttem: ezzel 20 hektáron egy szűk óra alatt végzek, tankolással együtt. Aki ismeri a szakmát, tudja, mit jelent ez: amikor gyorsan kell permetezni, akkor ez a hatékonyság, gyorsaság óriási jelentőségű – mondja a gazda.

Gábor munkáját egy sor műszaki megoldás segíti. A tábla GPS-rendszerbe táplált adatai révén a Hardi Auto Section Control (automata szakaszvezérlési) rendszere megelőzi, hogy egy-egy részen több vagy kevesebb permetszer jusson a növényfelületre. A DynamicFluid4 nyomásszabályzó rendszer másodpercek alatt reagál a traktor sebességváltozására, a fordulásra, s ennek megfelelően csökken a felhasznált szermennyiség és a gépkezelő munkája. A rendszer éppen akkora folyadékmennyiséggel és nyomással végzi a permetezést, amennyivel nagyfokú pontossággal adagolható az éppen szükséges mértékű permetszer. Ez elsősorban a tábla végén a – 24 méteres kerettel is csupán 6 méteres kört igénylő – fordulóknál mutatja meg a hasznát, hiszen Gábor szerint a rendszer 4-5 méter (vagyis egy-két másodperc) után máris reagál, és újraszabályozza a kívánt dózist. Sőt, ezután már kiszámolja, és előretervezi a következő fordulókat, és elindulás után késés nélkül permetez a szükséges és pontosan adagolt mennyiséggel.

Mindezek mellett a magyar nyelvű, áttekinthető és „kezes” fedélzeti rendszereken, a HC 9600 integrált vezérlőmonitoron folyamatosan, jól nyomon követhetők a dózis- és nyomásadatok, a kezelt terület és a tartályban lévő anyag mennyisége is.

Nem tapsol, de gondolkozik és kényelmes

Boros Gábor egyébként a Magyarországon még ritka, rugózott híddal, hidraulikus ingazárral és keretrögzítéssel rendelkező Navigator-t választotta. – Ez egyrészt biztonságosabb, így gyorsabb közúti közlekedést tesz lehetővé. Másrészt permetezés közben a keret stabilitása rendkívül jó, „nem tapsol” a széles szerkezet, tartja a szükséges kezelési magasságot, vagyis nagyobb sebességgel tudok haladni úgy, hogy a permetszer is egyenletesen, pontosan kerül a felületre, és biztosítja a kimaradt területek lekezelését is. Ráadásul olyan pontosan, hogy ha betankolok 20 hektárra, akkor mindig és pont ott fogy ki a szer, ahová tervezve lett a GPS-adatok alapján – fejti ki a gazda. Gábor arról is beszél, hogy az automatikus szakaszvezérléshez nem kell neki kézzel beavatkoznia a technológia sebességének szabályozásához: a Navigator automatikusan „gondolkozik” és tervez nemcsak a fordulónál, hanem a táblán lévő akadályok kikerülésénél, az ékeknél vagy más terepjellemzőknél szükséges manőverek és a területen található akadályok kikerülése közben végzett irányváltásoknál. A Navigator továbbá a legporosabb és nehezebb permetszert is olyan hatékonyan és nagy nyomással forgatja egybe a vízzel, hogy sosem ülepszik a tartály aljára. Az egyenletesség itt is érvényesül a Hardi-gépen. – Nekem az is fontos és meggyőző, hogy a 8 szakaszszűrőt nagyon ritkán kell csak tisztítani, de mivel jól hozzáférhető és meleg vízzel kiöblíthető, fél óra alatt az összes megvan. Egyébként az egész Navigator-ra igaz, hogy kényelmesen, jól és könnyen karbantartható, a tartálymosás is praktikusan megoldható.

Lélek és megtérülés a prémium kategória világában

– Egy gép árulkodik arról, hogy milyen állapotban van a gazdaságod. Ha belépsz az udvarba, és látod, hogy ott milyen gépek, eszközök vannak, akkor máris tudhatod, hogy megvan-e a kellő igény a minőségre, a szorgalmas és hatékony, szakszerű munkára – feleli a Hardi-gépek árát firtató kérdésünkre. – Tudom, hogy a Hardi prémium minőség, és ez az árában is tükröződik. Erre azt mondom: egyrészt egy Hardi éveken át stabilan őrzi az értékét, másrészt kétségtelenül visszahozza az árát. Ha előbb veszem meg ezt a nagyobb Navigator-t, akkor előbb tudtam volna én is plusz munkákat vállalni, mert ugyanannyi energiával, idővel most többet tudok-tudnék elvégezni – összegzi a Hardi-hoz fűződő márkahűségét Boros Gábor.

Nem csoda, hogy amikor a jövőbeni gépvásárlás, fejlődés kerül szóba, akkor is Hardi-gépekben gondolkozik: egy 2 méteres hasmagasságú Hardi Alpha önjáró lesz. A szintén prémium kategóriás gép precizitása, teljesítménye, kiemelkedő súly-lóerő–aránya, értékőrző minősége szintén legendás hazánkban.

Boros Gábor és családja közösen művelik a hatalmas területeket, és e körben az értékes gép, a minőségi technika is jó kezekben van. – Ezt a munkát, hivatást csak szívvel-lélekkel lehet végezni, hiszen az év majd’ minden napján dolgozni kell. Ehhez fontos számunkra a megbízható, hatékony felszerelés és ezt a Hardi permetezőjével, a cég szolgáltatásaival megtaláltuk…

Kohout Zoltán

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.