2021.01.21., csütörtök , Ágnes

Gépesítés

2017. március 16. csütörtök • 12:39

Csongrádban is híre megy a Hardi minőségének

A gazdák szerint hatékonyság, megbízhatóság, pontosság és értékőrzés dolgában nyerő a dán permetező.

A gazdák ma is kíváncsiak egymás tapasztalataira, példáira, és megszívlelik a személyes tanácsokat. Így volt ezzel Boros Gábor is, amikor nőni kezdett a gazdasága – mivel a környéken jó híre volt a Hardi-gépeknek, ő is kipróbálta ezt a márkát. Sikeres gazdálkodóként esküszik a Hardi permetezőkre, amelyek nélkül – mint mondja – nem tarthatna ott, ahová eljutott, és most már az ő tapasztalatai is példaértékűek a régióban…

Nemcsak szóbeszéd: 5 év alatt 1 fillért se öregedett

Boros Gábor – ahogyan ő fogalmaz – évi 360 napos, kitartó munkával fejlesztette fel a gazdaságát a kezdeti 80-ról 350 hektárosra, sőt, ma már vagy 700 hektáron szolgáltatást végez a környékbeli gazdáknak. Amikor 200 hektárosra nőtt a földterülete, kikérte gazdatársai véleményét, és a legjobbakat a Hardi felől hallotta. Vásárolt is szűk 4 millióért egy 2800 literes tartállyal és 18 méteres kerettel szerelt, 4 szakaszos Commandert. – Öt éven át folyamatosan, minden rendben volt vele. Ha kellett alkatrészcsere vagy kisebb javítás, a szerviz vagy a csere pár órán(!) belül megtörtént. Nagyon szép szórásképe volt, megbízhatóan, precízen dolgozott. Szerettem, és nem is adtam volna el, ha nem nőtt volna a terület, és nem kellett volna egy nagyobb – indokolta a váltást Gábor. Amikor viszont eladta az ötéves Commandert, újabb kellemes meglepetés érte: a permetező egyetlen fillért sem veszített az értékéből – használtan is 4 millió körül értékesítette!

Erős, pontos, takarékos, kezes

Boros Gábor a saját 350 hektárján szántóföldi növényeket, csemegekukoricát és zöldségféléket – borsót, petrezselyemgyökeret – termeszt. Esküszik az intenzív és precíziós technológiára, és persze arra, hogy a minőségi és eredményes munkához strapabíró, pontos, megbízható és hatékony gép kell.

– Úgyhogy nem volt kérdés, hogy Hardi lesz a következő permetezőm is. Mivel a zöldségekben is sok vízzel oldom meg a rovar- és gombaölőszeres kezelést, a 4 ezer literes, 24 méteres Hardi Navigator mellett döntöttem: ezzel 20 hektáron egy szűk óra alatt végzek, tankolással együtt. Aki ismeri a szakmát, tudja, mit jelent ez: amikor gyorsan kell permetezni, akkor ez a hatékonyság, gyorsaság óriási jelentőségű – mondja a gazda.

Gábor munkáját egy sor műszaki megoldás segíti. A tábla GPS-rendszerbe táplált adatai révén a Hardi Auto Section Control (automata szakaszvezérlési) rendszere megelőzi, hogy egy-egy részen több vagy kevesebb permetszer jusson a növényfelületre. A DynamicFluid4 nyomásszabályzó rendszer másodpercek alatt reagál a traktor sebességváltozására, a fordulásra, s ennek megfelelően csökken a felhasznált szermennyiség és a gépkezelő munkája. A rendszer éppen akkora folyadékmennyiséggel és nyomással végzi a permetezést, amennyivel nagyfokú pontossággal adagolható az éppen szükséges mértékű permetszer. Ez elsősorban a tábla végén a – 24 méteres kerettel is csupán 6 méteres kört igénylő – fordulóknál mutatja meg a hasznát, hiszen Gábor szerint a rendszer 4-5 méter (vagyis egy-két másodperc) után máris reagál, és újraszabályozza a kívánt dózist. Sőt, ezután már kiszámolja, és előretervezi a következő fordulókat, és elindulás után késés nélkül permetez a szükséges és pontosan adagolt mennyiséggel.

Mindezek mellett a magyar nyelvű, áttekinthető és „kezes” fedélzeti rendszereken, a HC 9600 integrált vezérlőmonitoron folyamatosan, jól nyomon követhetők a dózis- és nyomásadatok, a kezelt terület és a tartályban lévő anyag mennyisége is.

Nem tapsol, de gondolkozik és kényelmes

Boros Gábor egyébként a Magyarországon még ritka, rugózott híddal, hidraulikus ingazárral és keretrögzítéssel rendelkező Navigator-t választotta. – Ez egyrészt biztonságosabb, így gyorsabb közúti közlekedést tesz lehetővé. Másrészt permetezés közben a keret stabilitása rendkívül jó, „nem tapsol” a széles szerkezet, tartja a szükséges kezelési magasságot, vagyis nagyobb sebességgel tudok haladni úgy, hogy a permetszer is egyenletesen, pontosan kerül a felületre, és biztosítja a kimaradt területek lekezelését is. Ráadásul olyan pontosan, hogy ha betankolok 20 hektárra, akkor mindig és pont ott fogy ki a szer, ahová tervezve lett a GPS-adatok alapján – fejti ki a gazda. Gábor arról is beszél, hogy az automatikus szakaszvezérléshez nem kell neki kézzel beavatkoznia a technológia sebességének szabályozásához: a Navigator automatikusan „gondolkozik” és tervez nemcsak a fordulónál, hanem a táblán lévő akadályok kikerülésénél, az ékeknél vagy más terepjellemzőknél szükséges manőverek és a területen található akadályok kikerülése közben végzett irányváltásoknál. A Navigator továbbá a legporosabb és nehezebb permetszert is olyan hatékonyan és nagy nyomással forgatja egybe a vízzel, hogy sosem ülepszik a tartály aljára. Az egyenletesség itt is érvényesül a Hardi-gépen. – Nekem az is fontos és meggyőző, hogy a 8 szakaszszűrőt nagyon ritkán kell csak tisztítani, de mivel jól hozzáférhető és meleg vízzel kiöblíthető, fél óra alatt az összes megvan. Egyébként az egész Navigator-ra igaz, hogy kényelmesen, jól és könnyen karbantartható, a tartálymosás is praktikusan megoldható.

Lélek és megtérülés a prémium kategória világában

– Egy gép árulkodik arról, hogy milyen állapotban van a gazdaságod. Ha belépsz az udvarba, és látod, hogy ott milyen gépek, eszközök vannak, akkor máris tudhatod, hogy megvan-e a kellő igény a minőségre, a szorgalmas és hatékony, szakszerű munkára – feleli a Hardi-gépek árát firtató kérdésünkre. – Tudom, hogy a Hardi prémium minőség, és ez az árában is tükröződik. Erre azt mondom: egyrészt egy Hardi éveken át stabilan őrzi az értékét, másrészt kétségtelenül visszahozza az árát. Ha előbb veszem meg ezt a nagyobb Navigator-t, akkor előbb tudtam volna én is plusz munkákat vállalni, mert ugyanannyi energiával, idővel most többet tudok-tudnék elvégezni – összegzi a Hardi-hoz fűződő márkahűségét Boros Gábor.

Nem csoda, hogy amikor a jövőbeni gépvásárlás, fejlődés kerül szóba, akkor is Hardi-gépekben gondolkozik: egy 2 méteres hasmagasságú Hardi Alpha önjáró lesz. A szintén prémium kategóriás gép precizitása, teljesítménye, kiemelkedő súly-lóerő–aránya, értékőrző minősége szintén legendás hazánkban.

Boros Gábor és családja közösen művelik a hatalmas területeket, és e körben az értékes gép, a minőségi technika is jó kezekben van. – Ezt a munkát, hivatást csak szívvel-lélekkel lehet végezni, hiszen az év majd’ minden napján dolgozni kell. Ehhez fontos számunkra a megbízható, hatékony felszerelés és ezt a Hardi permetezőjével, a cég szolgáltatásaival megtaláltuk…

Kohout Zoltán

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.