2021.01.17., vasárnap , Antal, Antónia

Gépesítés

2016. július 15. péntek • 10:48

Durva visszaesés az első félévben a hazai traktorpiacon

Az idei év első hat hónapjában összesen 1477 traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 14,1 százalékkal marad el a tavalyi év azonos időszakának 1719-es forgalomba helyezési eredményétől, derül ki a Datahouse adataiból. Jócskán, 42,3 százalékkal marad el a két évvel ezelőtti 2560 darabos adattól.

A Top 10-ben nem történt változás az év eddigi eladásit nézve, a dobogón MTZ, John Deere és New Holland a sorrend. Igaz, amennyiben csak a júniusi adatokat nézzük, a John Deere a maga 73 darabjával több mint kétszer annyit adott el, mint az MTZ (35 darab). Emiatt az első féléves összesítésben már csak 22 százalékos az MTZ piaci részesedése az egy hónappal ezelőtti 24-hez képest. Az MTZ a tavalyi első félévhez képest 39 százalékos, 2014-hez képest 54 százalékos mínuszban van, darabszámban ez 209 ás 392 traktorral kevesebbet jelent. A John Deere viszont 2015-höz képest 15 százalékkal növelte eladásait, és 2014 azonos időszakához képest csak 5 százalékos mínuszban van. Tavaly 276, két éve 333 John Deere-t helyeztek forgalomba az idei 316-tal szemben.

A dobogó után továbbra is Claas, Case, Fendt, Landini a sorrend. A teljes idei eladásokat nézve az első tízben mindössze annyi változás történt, hogy a Zetor a múlt havi kilencedik helyről feljött a nyolcadikra, de így is csak egy darab az előnye a Deutz-Fahrhoz képest. Ha csak a júniust nézzük, akkor hét Zetor és mindössze négy Deutz-Fahr kelt el. A Massey Ferguson őrzi tizedik helyét a listán.

Az új mezőgazdasági pótkocsikból piacán idén a június volt a legerősebb, 151-et helyzet forgalomba júniusban, idén 542-nél tart egyébként a piac, ez 12,4 százalékkal marad el a tavalyi 619-es időarányos eredménytől.

A tízes listáját a Fliegl vezeti, a Pronar a júniusi 25-ös eladásával feljött a második helyre, megelőzve az Agrogépet (június: 12 db), továbbra is negyedik a Metal-Fach. Az Oehler feljött az ötödik helyre azzal, hogy megelőzte a Farmtech-et. Hetedik a Metrozet, a Labinprogres új a listán, hármas holtversenyben a nyolcadik helyen az IGJ Agróval és a Ravennával. Ez azt jelenti, hogy kiesett az első tízből a Bagodi Mezőgép, ők most csak a tizenegyedikek az első félévben a 13 darabos értékesítésükkel, egyébként ugyanennyi szerepel a Joskin neve mellett is a statisztikában.

agrotrend.hu / G.B.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.