2019.04.24., szerda , György

Gépesítés

2018. november 23. péntek • 12:05

Egy csávázó, két csávázó egység - 2018-tól jön a MOBITOX II.!

A 2018-as modellévtől elérhető a Farmgép Kft. kínálatában a MOBITOX csávázógép új generációja.

MOBITOX csávázógép új generációjának tagjaira két különálló csávázó egységget szereltek fel, így a legmodernebb növényvédelmi irányzatoknak is megfelel.


fotó: Farmgép

A növényvédelmi piac átalakulásával a növényvédőszer-gyártók olyan megoldásokra kényszerülnek, melyek átformálják a jelenlegi fungicides kezeléseket.

Ennek a kiváltó oka a triazol hatóanyagcsoport tervezett kivonása.

Ezáltal olyan vetőmagcsávázó szerek kerülnek forgalomba, melyek akár 170 napos tartamhatást biztosítanak a gabona betegségeivel szemben, ezáltal a bokrosodás végi fungicides beavatkozást felváltja a vetőmagcsávázás. A triazol hatóanyagcsoport után a legnagyobb számban használt csoport a strobilurinok, amelynek a hektárköltsége igen magas.

Tehát az új magcsávázási rendszer megoldást biztosít arra, hogy a gazdák extraköltségek nélkül a már megszokott és elvárt minőségben képesek legyenek a jövedelmező gabonatermesztésre. Mivel ez merőben új megközelítés a gabonafélék fungicides védekezésében, ezért gépgyártói oldalról is szükséges a fejlesztés.

Erre kínál megoldást a két csávázó egységgel szerelt Mobitox csávázógép.

Két tartálynak köszönhetően külön álló tankkeveréket tudunk létrehozni, ami rendkívül fontos, mivel a jelenleg használt csávázószerek 2-4 hatóanyagból tevődnek össze. A két tartály meglétével elkerülhető az esetleges kicsapódás vagy besűrűsödés.


fotó: Farmgép

Mindez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az egyik tartályból a szivattyún keresztül a hagyományos csávázószert visznek fel a mag felületére, míg a második tartályból szintén különálló szivattyún keresztül a már új generációsnak számító csávázószert, ezáltal elkerülhető a tankeverék károsodása.

A tápanyagutánpótlási piacon egyre több olyan mikroelem- és huminsavtartalmú készítmény jelenik meg, melyet a vetőmagcsávázás során kell a mag felszínére juttatni.

Ezáltal segítve az egyre változó időjárási körülmények között a fiatal fejlődő növényt a gyors, intenzív és megfelelő fejlődésben.

Amennyiben ezeken felül még a mag felszínére rovarölő szeres csávázást is szeretne a gazdálkodó kijutatni, akkor már elérünk ahhoz a tényhez, hogy a tankeverékünk akár hat hatóanyagból és egy teljes skálájú mikroelem-magtrágyából áll össze. A Farmgép Kft. véleménye szerint ez a nagyszámú tankeverék már problémákat okozhat a megfelelő működésben.

Erre a problémára felfigyelve alakították ki az új gépüket, hogy a gazdák kompromisszumok nélkül képesek legyenek az általuk megálmodott technológiát kivitelezni.

Ha a termelő esetlegesen megvásárol egy ilyen felszereltségű gépet és nem minden esetben alkalmaz ilyen összetett tankeveréket, akkor a 2 tartály azonos csávázószerrel is feltölthető. Ennek köszönhetően növelhető a tankolások között becsávázott mag mennyiség, és ezzel tehermentesítheti az egyre kisebb számban rendelkezésre álló munkaerőt.

Műszaki, technológiai leírás, termékismertető:
A MOBITOX-SUPER II. csávázógép gabonafélék, hüvelyesek, ipari növények és egyéb kultúrák vetőmagjainak nedves csávázására szolgál. Mobil üzemben a gép önjáró berendezésével előrehaladva a garmadában tárolt gabonát felszedi, csávázza, majd szállító járműbe, zsákba juttatja vagy visszarakja a földre.

Speciálisan kialakított csávázó berendezés biztosítja minden egyes mag csávázószerrel történő egyenletes befedését.

Szinkronizáló automatika vezérli a mag-, és a vegyszeradagolást, a beállított teljesítményértékeknek megfelelően.

Az automatika működése: a gép előrehaladása közben a felhordó elkezdi feltölteni a magtartályt. Amikor a magszint eléri a két első érzékelőt, az automatika beindítja a csávázást (magszórás, vegyszeradagolás, kihordás).

Ha a magszint eléri a felső érzékelőt, az önjárás kikapcsol, a gép álló helyzetben csáváz mindaddig, amíg a magszint a középső érzékelő szintje alá nem süllyed.

Ekkor az önjárás ismét bekapcsol. A csávázás bármelyik feltételnek kimaradása esetén a gép automatikusan kikapcsol, és jelzi az okot.

A rendszer pontossága és a csávázási minőség a legmodernebb technológiák alkalmazásának köszönhető. A PLC-vezérléssel a csávázógép teljesen automatizálható, a teljes keverési és csávázási folyamat, vegyszeradagolás és a további hozzá kapcsolódó folyamatok pedig nyomon követhetőek és irányíthatóak. A centrifugális erő és az intenzív keverés biztosítja a csávázóanyagok leghatékonyabb felhasználását, hatékony és egyöntetű magbevonatolást eredményezve.
A két, egymástól különálló folyadékrendszer működése: az egyik tartályból a szivattyún keresztül a hagyományos csávázószer van a magfelületére felvíve, míg a második tartályból szintén különálló szivattyún keresztül a már új generációsnak számító csávázószer ezáltal, elkerülhető a tankeverék károsodása.

 • 2 db nehéz igénybevételhez kialakított dugattyús adagolószivattyú,
  teljesítménytartomány: 60-350 liter / óra / db
 • Névleges csávázási teljesítménytartomány: 4 - 20t / óra (búzában mérve)
 • Az adagolás reprodukálhatósága és pontossága jobb mint ±2 % a 30-100 % közötti beállítási tartományában.
 • 2 db egymástól független folyadékrendszer
 • 2 db 150 literes rozsdamentes vegyszertartály, beöntő szűrővel és leeresztő csappal
 • Résszabályozású magadagoló rendszer
 • Digitális kijelzés az adagolt folyadék mennyiségéhez
 • Digitálisátfolyás-vezérlődoboz
 • Mechanikus-csávázószerkeverés
 • ULV röpítőtárcsás vegyszerkijuttatás
 • Meghosszabbított kihordócsiga /BIG-BAG zsák töltéséhez/
 • Műanyag éllel ellátott kihordócsiga
 • Cserélhető zsákoló adapter / surrantó
 • Műanyag porfestés az összes fémrészen

További információkért látogasson el a Farmgép Kft. weboldalára!

Gyökös Barna
Farmgép Kft.

(x)

Fókuszban
Jelentkezzen kiállítóként a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ra

Jelentkezzen kiállítóként a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ra

A III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva ...

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Az Agrotrend Csoport idén 7 kategóriában keresi azokat a

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nemcsak kötődésük van

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.