2021.05.14., péntek , Bonifác

Gépesítés

2016. július 26. kedd • 12:58

Egy pohár villányi a Fendt támogatásával

Szántóföldön megszokott látvány a Fendt traktor, de egyre gyakrabban találkozhatunk velük különböző ültetvényeken is. A patinás gyártó erőgépei ugyanis nemcsak talajmunkáknál teljesítenek kiválóan, hanem gyümölcsösökben, szőlőkordonok között is.

Villány környékén nyolcvan hektáron művel szőlőt a Sauska Pincészet. Az évente hatezer hektoliter bor előállítására alkalmas feldolgozóból 550 ezer palack kerül ki, ebből 250 ezer rosé. A Sauska Tokajnál további 250 ezer palack bor készül. Az idén tíz éves villányi borászatból 90 százalékban a belföldi piacra kerülnek a termékek, 10 százalék megy külföldre.

A villányi gazdaságban hat Fendt traktor teljesít szolgálatot. A legidősebb egy 11500 üzemórás, 13 éves gép, a legújabb pedig egy 209 F Vario – tudtuk meg Wéber Norberttől, a Sauska Villány Pincészet szőlészétől.

Miért erre a típusra esett a választásuk?

– Számos előnye van a Fendt traktornak; a bajorországi márka folyamatosan fejleszt, így egyre szélesebb körben használhatók a gépeik. Ennél a konkrét típusnál nagy előrelépés, hogy a korábbi léghűtés helyett már vízhűtéses, így sokkal jobban terhelhető. Ha szükséges, akkor a két kihelyezett kör összekapcsolható. A hátsó lehajtás gyermekbetegségei is kijavításra kerültek, mivel áttértek a fogaskerekes lehajtásra. Egyszerre három munkafolyamatot is lehet vele végezni, például elöl csonkázót, hátul fűnyírót csatlakoztatunk hozzá, de közben gyomirtózni is tud. A nyolcvanhektáros területünkön ezzel a megoldással két traktor hét nap alatt tud végezni.

A szőlészeti munkák mely szakaszaiban tudják használni a 209 F Vario-t?

– Mindegyikben, a metszéstől egészen a betakarításig. Egy év alatt 800-1000 üzemórát használjuk, legalább tízféle műveletet tudunk vele elvégezni. Mivel 220 cm-es sortávolsággal dolgozunk, ezért az F sorozatból választottunk. Ehhez már pótkocsit is tudunk kapcsolni betakarításkor, így nem csak művelési, hanem beszállítási feladatokra is alkalmas. A fokozatmentes Vario hajtóművel pedig az előző verziókhoz képest húsz százalékos gázolaj-megtakarítást tudunk elérni. Így üzemóránként 4-5 liter fogyaszt. Mi a 90 lóerős változatot választottuk a kínálatból, a domborzati viszonyok ezt teszik szükségessé.

Milyen dolgozni a Fendt 209 F Vario-ban?

– Egyszerűen irányítható és könnyen kezelhető, a vezetőfülke kényelmes 8-10 órát is lehet benne dolgozni, ebben már van digitális klíma is. A tempomat is nagy segítség, az állandó sebességgel egyenletes például a permetszer-kijuttatás. Az elektronika azt is észleli, ha visszaesik a fordulatszám, és ilyenkor automatikusan felemeli a külső munkagépet. Amennyiben érzékeli, hogy újra a beállított sebességgel fordultunk rá egy új sorra, akkor magától vissza is teszi azt. A fejlett, megbízható elektronika előnye továbbá, hogy minden kapcsolt munkagéppel el tud boldogulni, ezért is nevezik a Fendtet a szőlőskertek Mercedesének.

Mióta vannak kapcsolatban az AXIÁL Kft.-vel?

– 2003-ban vásároltunk tőlük két szőlészeti traktort, a munkagépeket is tőlük szoktuk beszerezni. Fontos szempont, hogy a szervizhálózatuk és az alkatrészellátásuk is a legjobb a piacon. Ha nagy ritkán adódik probléma – az is inkább a tíz év körüli gépekkel –, akkor Pécsről jönnek javítani, de fő alkatrészraktár is a közelben, Baján van. 2-3 napon belül minden szükséges alkatrész meg szokott érkezni. Amikor a kampánymunkáknál minden, az ültetvényen töltött óra számít, akkor az ilyen színvonalú szolgáltatás elengedhetetlen.

agrotrend.hu / AXIÁL Kft.

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.