2022.10.04., kedd , Ferenc

Gépesítés

2019. február 06. szerda • 15:00

Elismert gépek, tudatosabb vásárlók - ilyen volt az idei AGROmashEXPO (+Videó)

A 37. AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n több kiállító már nemzetközileg díjazott termékeit vonultatta fel a gépek szerelmeseinek örömére.

Magyarország legnagyobb mezőgazdasági gépseregszemléjét idén 2019. január 23. és 26. között rendezte meg Kőbányán a Hungexpo és a Mezőgazdasági Gép- és Eszközforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ).


Az idei gépseregszemlét 48 ezer látogató tekintette meg - video: agrotrend.hu

A rendezvénnyel egyidőben a Kert, valamint a Szőlészet és Pincészet társkiállításokat is megtekinthették a látogatók. A kiállítás 40 ezer m2-én 350 kiállító adott ízelítőt gépeikből és eszközeikből. A közismertebb gépek mellett

33 hazai mezőgépgyártóval is találkozni lehetett, akik zöme a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) „zászlaja alatt” sorakoztak fel. 

A kiállítást leginkább a nagy nemzetközi márkák újdonságai uralták, amelyek több tekintetben is fontos szerepet játszottak a hazai agrárium technológiai korszerűsítésében.


ALinamar OrosSun 1276, 12 soros kis veszteségű napraforgó-betakarító adaptere - fotó: Dr. Hajdú József

Több kiállító is a már nemzetközileg díjazott termékeit vonultatta fel. Megtekinthetőek voltak a 2019-es év traktorainak megválasztott erőgépek is:

  • a Case IH Maxxum 145 Multicontroller,
  • a Fendt 313 Vario profi Plus S4,
  • valamint a SAME Frutteto CVT 115S.

A világ vezető traktor- és mezőgépmárkái a hazai forgalmazóikon keresztül mutatták be a legújabb gépkínálatukat.

A zömében szakmai látogatók a korábbi éveknél tudatosabban keresték a gépújdonságokat és többnyire vásárlási szándékkal tekintették meg a forgalmazók kínálatát.


Horsch Pronto 4DC magágykészítő-vető aggregát - fotó: Dr. Hajdú József

A rendezvény során 30 innovációs díj is kiosztásra került, akiket a kiállítók közül választottak a szervezők. A legtöbb díjat az Axiál Kft. által kiállított termékek vihették haza.

A kiállítás alkalmával a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) az idén is díjazta a legjobb magyar fejlesztésű és itthon gyártott, nemzetközi piacokon is megmérettetésre kerülő kiállított terméket.

Az idén ezt a díjat a szombathelyi BPW Hungária Kft. AGRO Drive kétfokozatú hidrosztatikus meghajtású futóműtengelye érdemelte ki.

A kiállítást 14 szakmai konferencia is színesítette, amelyek többek között

  • a piaci transzparencia értékét boncolgatták,
  • a hazai gabonatermesztés helyzetét elemezték,
  • a mezőgazdasági finanszírozási lehetőségeket vizsgálták,
  • vagy éppen az agrármarketing lehetőségeit és feladatait mutatták be.

A kiállításon sajtótájékoztatót tartott a legnagyobb hazai mezőgazdasági gép- és eszközforgalmazó AXIÁL is. Itt kiderült, hogy a tavalyi mintegy 166 milliárd forintnyi értékű országos traktor- és mezőgépeladások 25 %-át, a 44 milliárd forint értékű alkatrészforgalom 60 %-át tudhatja magáénak.

2018-ban az AXIÁL 81 milliárd forinttal eddigi történetének rekord árbevételét érte el, amely 7,2 %-kal haladta meg az előző évit.

Tavaly 340 db traktort, 115 db kombájnt, 110 db teleszkópos rakodót és csak a Horsch munkagépekből 283 db-ot értékesítettek. Ezen kívül 357 db építőipari gépet – leginkább markolókat – is eladtak.


New Holland CR 8.90 Relevation kétrotoros gabonakombájn - fotó: Dr. Hajdú József

Az adatok ismertetése mellett az is elhangzott, hogy az AXIÁL felvette portfóliójába a DeLaval márkát és ezután a szarvasmarhatartás technológiai berendezéseit is forgalmazzák, köztük a világ egyik legkeresettebb DeLaval fejőrobotját is.

agrotrend.hu / Dr. Hajdú József

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.