FÓKUSZBAN

A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása

A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása

A szabályos, előírás szerinti növényvédő szer felhasználás biztonságos ...

Profi nyereményjáték: gazdára talált a Jinma 164Y kistraktor!

Profi nyereményjáték: gazdára talált a Jinma 164Y kistraktor!

A kistraktor a szüretelőkocsi vontatásában, sorközkaszálásban ...

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

A 2018. évi egységes kérelem benyújtásakor az elektronikus ...

Gépesítés

2017. június 13., kedd • 13:02

Előzze meg az aratáskor keletkező tűzesetet!

A mezőgazdasági betakarítási munkálatokkal ismét elkezdődik a tűzvédelem szempontjából veszélyeztetett időszak. Számos előírást kell betartania a gazdálkodóknak. Érdemes ellenőrizni a biztosítási szerződéseket is.

A tűz az egyik leggyorsabban és legnagyobb kárt okozó jelenség, amelynek 99 százaléka emberi tevékenységre vezethető vissza - hívja fel a figyelmet az agrárkamara júniusi lapjában. Többnyire a gondatlanság, felelőtlen munkavégzés, figyelmetlenség, az elhanyagolt, gazos területek, a szakszerűtlen gépkezelői hibák okozzák, de igen nagy számban vezethetőek vissza szándékosságra is.

fotó:Pixabay

A megyei katasztrófavédelmi szervek az aratási felkészülést több esetben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezeteivel közösen szervezett tájékoztatókkal is segítik. A tűz kialakulása megelőzhető felkészüléssel, a szabályok betartásával, így az egész éves mezőgazdasági munka, a termés nem vész kárba.

Megelőzésként szolgál a gépek, tűzoltásra szolgáló berendezések karbantartása, illetve a telephelyek tűzivíztározóinak, a vízszerzési helyek akadálytalan megközelítésének biztosítása. Érdemes meggyőződni az oltóvizet szolgáltató berendezések, valamint tartozékaik és szerelvényeik üzemképességéről.

Készítsük fel munkatársainkat a betakarítási és aratási munkálatok tűzvédelmi, illetve munkavédelmi ismereteiről,

ellenőrizzük az akkumulátorok megfelelő védőburkolását, valamint kipufogó és a szikratörő éghető anyagoktól való megtisztítását. Figyeljünk arra, hogy ne csepegjen az üzemanyag vagy hidraulikafolyadék, mert ez nagyban segítheti egy esetleges tűz terjedését.

Hasznos tudni, hogy a biztosítási feltételekben megkülönböztetik a betakarított terményben, gépekben, épületekben és a még lábon álló szántókon keletkezett tűzkárokat.

Az aratási felkészüléskor ellenőrizzük azt is, hogy megfelelő-e a biztosítási szerződésünk!

Felül kell vizsgálni, hogy a biztosítás fedezete kiterjed-e arra is, ha a gépeinkben a telephelyen kívül keletkezik kár, illetve hogy tűzkárok során az oltás és helyreállítás miatti károk költségei is térítésre kerülnek-e? Az aratási munkák alatti káresemény miatt szüneteltetni kell a termelést vagy kiesett erőgépünket azonnal pótolni kell. A többhetes leállás komoly pénzügyi veszteségeket okozhat, erre érdemes üzemszünet-biztosítást vagy a gépcsere költségét térítő biztosítást is kötni.

A biztosító csak abban az esetben fizet, ha a hatóságok a tűz okát nem emberi mulasztásra vezetik vissza, hanem valóban véletlen, váratlan esemény miatt, például ha az öngyulladás, villámcsapás miatt keletkezett. Kizárásra adhat okot, ha a kár megelőzése érdekében nem kerültek betartásra a hatósági, valamint a gazdálkodásra vonatkozó szakmai előírások, vagy szándékosság, dohányzás, eldobott csikk miatt történt a tűz.

A kigyulladásra leghajlamosabb géptípusok a bálázógépek, kombájnok, a traktorokban a műszerfal és annak környékéről keletkező és onnan továbbterjedő tűzeset, a traktorpótkocsin szállított szálas rakomány. Tűz esetén a tudomására jutását követően haladéktalanul, de legkésőbb 2 munkanapon belül be kell jelenteni ezt a biztosítónak. A tűzvédelmi szabályok be nem tartása miatt többmilliós bírságot is kiszabhat a tűzvédelmi hatóság.

agrotrend.hu / NAKlap