2022.01.26., szerda , Vanda, Paula

Gépesítés

2017. március 24. péntek • 14:21

Eperszedő robot válthatja a Brexit miatt kieső vendégmunkásokat

A gumilánctalpakon közlekedő robot nemcsak eper, hanem mindenféle lágy gyümölcs leszedésére képes.

Ezidáig a lágy gyümölcsök szedésének robotizálása nemigen volt sikeres: a puha termés többnyire szétnyomódott a manipulátorok ujjai között, mostanra azonban eljesen önálló eperszedő robotot fejlesztett ki egy brit startup vállalkozás, a Dogtooth Technologies. A tavalyi prototípuson a télen továbbdolgoztak, aminek köszönhetően az idei szezonban már öt ilyen robotot vertnek be élesben – és tanulmányozzák a tapasztalatokat.

Ez a szektor különösen nagymértékben függ a kelet-európai idénymunkásoktól, a gazdák pedig attól tartanak, hogy a Brexit után nem jöhetnek a napi 12 órát is hajladozó vendégmunkások.

A Vesca név alatt futó projekten a Dogtooth Technologies együttműködik a Cambridge-i Nemzeti Mezőgazdasági Intézettel, egy olyan számítógépes szoftveren, ami továbbfejleszti a robotok vizuális érzékelését és mozgását, hogy hatékonyabban találják meg az érett gyümölcsöket és meghatározzák azok minőségét illetve, hogy elérkezett-e az idő a leszedésükre. Az érzékelő GPS-szel memorizálja minden egyes gyümölcs helyét és visszatér hozzájuk, ha már alkalmasak a leszedésre.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.